Afbeelding

Raad beslist over twee miljoen voor sociaal plan Kamper zwembaden

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De gemeenteraad beslist vanavond over de toekenning van 2 miljoen euro voor de uitvoering van het sociaal plan voor het personeel van Sportfondsen Kampen. Het plan is volgens het college nodig doordat de gemeente de overeenkomst met Sportfondsen opzegt. Hierdoor dreigt (een deel van) het personeel op straat gezet te worden.

De gemeente heeft sinds 1974 een exploitatieovereenkomst met Sportfondsen Kampen, waaronder ook Sonnenberch valt. De gemeente heeft besloten een nieuw bad te bouwen en Sonnenberch af te stoten. De nieuwe eigenaar van Sonnenberch wil het personeel niet meenemen, wel zal hij in eerste instantie nieuw personeel zoeken onder het oude. De exploitatie van Zwembad De Steur wordt opnieuw aanbesteed. De nieuwe exploitant moet het doen met minder geld en het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat enkele medewerkers hun baan kwijt gaan raken.

Het Sociaal Plan waarvan de uitvoering dus 2 miljoen euro is opgesteld door Sportfondsen in samenwerking met ABVAKABO/FNV. De gemeente heeft het plan getoetst. Het bedrag is een raming van het maximaal benodigde budget bij het meest negatieve scenario denkbaar. Een exacte berekening kan niet gemaakt worden, omdat de nieuwe personeelsformatie nog niet bekend is.

De gemeente acht zichzelf verantwoordelijk voor het sociaal plan omdat het de nieuwe exploitant niet op wil zadelen met een te groot personeelsbestand waar hij dan alleen vanaf kan door ontslagvergoedingen te geven. Dit acht de gemeente ook niet zinvol, omdat deze kosten dan alsnog door de toekomstige exploitant in de aanbieding aan de gemeente worden doorbrekend. Uiteindelijk betaald de gemeente dus alsnog. De gemeente wil de nieuwe exploitant daarmee niet belasten.

De kosten voor het Sociaal Plan worden gedekt vanuit de reserve groot onderhoud zwembaden voor een bedrag van 800.000 euro, uit de algemene dekkingsmiddelen onvoorzien voor een bedrag van 1.000.000 euro en voor 200.000 uit de in 2015 beschikbare middelen voor frictie- en liquidatiekosten.
@ikbenick volgt voor Www.brugnieuws.nl de raadsvergadering en doet via zijn Twitterkanaal en via deze site verslag.