Opinie Mister M: KAMPEN.COM

· leestijd 2 minuten Algemeen

Ten stadhuize nemen de avonturen toe. En het commerciële karakter. Recent zijn ze in zee gegaan met een krantenuitgever om ons stadje nog meer te promoten. Elke Kampenaar moet en zal doordrongen worden van de onvolprezen fantastische domicilie waarin hij woont. Een (Kamper?) sigaar uit eigen doos want wijzelf financieren onze ondernemers en gemeente. De naam van dit grootse promotieproject, Kampen.nl, is echter misleidend.

Een kleine toelichting voor de digibeten onder ons. Een internetadres (website) eindigt meestal op 2 of 3 letters. Deze domeinnaam extensie geeft eigenlijk het karakter van de website aan. Bij ons wordt veel .nl gebruikt omdat onze websites uit Nederland komen. Organisaties gebruiken vaak .org en commerciële websites gewoonlijk .com. Gezien de toenemende occupatie van ons gemeentefront met geld en winstbejag, rijst de vraag of Kampen.nl niet misleidend is. Er zijn voorbeelden te over van gemeentelijke projecten die in het bedrijfsleven simpelweg als commercieel bestempeld zouden worden. Dat bedrijfsleven heeft een flinke vinger in de gemeentelijke pap, met name de bouwsector. Elk bouwproject is tenslotte weer (tijdelijk!) werk en vooral inkomsten uit vergunningen, leges, heffingen, toeslagen en wat al niet meer.

Belastingen mogen natuurlijk geïnd worden want tenslotte moeten voorzieningen ergens van betaald worden. Publieke voorzieningen wel te verstaan en geen commerciële avonturen zoals grondspeculaties of een luxe villadorp aan de hoogwatergeul. Het nieuwe MFD (Dorpshuis) in Zalk is een goed voorbeeld van goed besteed publiek geld. De hondenbelasting is echter weer misleidend want dat geld verdwijnt simpelweg in de algemene middelen. Wanneer zouden de honden gaan protesteren omdat hun belasting eigenlijk oneigenlijk wordt gebruikt? Of zijn zij net zo tam als de doorsnee Kamper burger die het allemaal over zich heen laat komen? Er zijn ook medeburgers die wel strijden om Kampen leefbaar te houden. Dat vraagt echter om visie en standvastigheid, hetgeen aan ons gemeentefront schaars is. Het Berkterrein is al lange tijd uitgeleverd aan een projectontwikkelaar. De Brunneper Bongerd wordt sinds enige tijd ernstig bedreigd door een andere projectontwikkelaar. Langzaamaan ziet de gemeente toch de grote waarde van deze groene zone in. Doch zij wacht eerst een onderzoek af naar de te verwachten schadeclaim van het bouwbedrijf. Wie is er hier aan de macht?!

De VVV in Kampen is gemarginaliseerd tot een loket bij boekhandel Bos maar ons gemeentefront neemt de rol voor toeristen en promotie glansrijk over. De kosten van deze en andere avonturen worden verhaald op de burger, in sommige individuele gevallen snoeihard als de wet daartoe mogelijkheden biedt. Tenslotte is de burger er voor de gemeente en niet andersom ? tijden en etiquette veranderen. Het plein, waar ons stadhuis met steen en glas het Groene Hart afbreekt, blijkt geld waard. Circus Renz Berlin trapt daar niet in en heeft gekozen voor groene en betaalbare grond aan de gemeentegrens. Even gezellig naar de voorstelling of de dieren gaan kijken, wordt zo lastiger. Maar niet getreurd, met een levendig stadhuis zit er permanent een circus aan het Burgemeester Berghuisplein, vol commerciële mogelijkheden!

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel