KORFBALLERS DOS WINNEN DERBY IN ZWOLLE

KAMPEN ? De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben een degelijke overwinning behaald op Sparta. In Zwolle was DOS vooral in de tweede helft slimmer en won het moeizaam, maar verdiend met 12-14.
Sparta-trainer Jacky de Vries had zijn teamopstelling danig veranderd en verraste daarmee in de eerste helft DOS behoorlijk. De Zwolse ploeg was de bovenliggende partij en DOS het geluk dat in de eerste fase van de wedstrijd Michaël Jongman DOS in de race hield. Daarna liep Sparta met goed aanvalsspel uit naar een 5-2 voorsprong. Linda Treep scoorde van afstand 5-3, maar Sparta hield druk op de Kamper verdediging en vergrootte de voorsprong weer naar drie: 6-3.
Het eerst Kamper aanvalsvak had moeite om kansen te creëren tegen de gedurfd spelende Zwolse verdediging. Alleen Rike van de Grift, in de basis voor Yvonne ten Hove, die de hele week niet kon trainen, scoorde als enige in dit vak. Kort voor rust maakte zij van afstand 6-4. Direct daarna zette Iris van Dijk goed door en de strafworp die zij verdiende werd door Camiel van Keulen benut: 6-5.
DOS hield daarmee aansluiting bij Sparta. De Zwolse ploeg deed zichzelf daarmee te kort en een grotere voorsprong bij rust was verdiend geweest. De rust was aanleiding voor trainer Remco Jacobs, al jaren lid van Sparta, om tactisch de nodige wijzigingen door te voeren. Ten Hove kwam in het veld en de geelzwarte aanval kreeg de opdracht om meer druk naar de korf te zetten.
Dat pakte goed uit. De tweede helft was nog maar net begonnen of Treep scoorde van afstand de gelijkmaker. Sparta pakte daarna voor het laatst een voorsprong, 7-6, die weer werd geëgaliseerd door een afstandschot van Ten Hove. In de zevende minuut bracht Iris van Dijk van afstand DOS voor het eerst op voorsprong en vanaf dat moment was DOS de bovenliggende ploeg. Van Keulen scoorde van afstand 7-9 en toen Ten Hove in de dertiende minuut een stip forceerde, kon RenéBruggeman DOS op een voorsprong van drie punten brengen: 7-10.
Bij Sparta kwam routinier Maarten Schelling binnen de lijnen, maar die werd volledig uit de wedstrijd gespeeld door André Beens. Ook twee andere Zwolse wissels sorteerden geen effect. DOS speelde slim. De Kampenaren haalden het tempo uit de wedstrijd en hielden continu dreiging op de Zwolse korf. Daarnaast sloot de verdediging beter, ook al omdat Sparta toch maar doorging met het naar binnen gooien van ballen. De weg voor een doorbraak was echter vrijwel afgesloten.
Nog één keer kroop Sparta dichterbij tot 9-10, maar veel tijd om over de gelijkmaker te hopen kreeg Sparta niet. Jongman beantwoordde direct met een mooi afstandschot: 9-11. Bruggeman forceerde en benutte daarna eens strafworp en bij die 9-12 stand was de wedstrijd gespeeld. Sparta probeerde wel, maar kon niet en DOS ging door met temporiseren. Twee keer scoorde Sparta nog, beide keren direct gevolgd door een Kamper treffer: Van Dijk van dichtbij en Bruggeman van afstand.
Daarmee ging de winst naar de ploeg die daar in de tweede helft het meeste recht op had. ?Niet mooi, wel degelijk en gewoon slim gespeeld,? was het commentaar van Jacobs na afloop, ?in de eerste helft hadden we het lastig en mogen we Michaël Jongman bedanken. Die hield ons in de wedstrijd. We waren in de tweede helft gewoon beter en hebben onze speerpunten goed uitgespeeld.?
Doelpunten DOS: Iris van Dijk en Michaël Jongman 3x, Linda Treep, Yvonne ten Hove en René Bruggeman 2x. Rike van de Grift en Camiel van Keulen 1x