Afbeelding
Foto: Facebook

Onvrede over soms nietsontziende en lawaaiige schoonmaakronde in binnenstad bereikt ook gemeentebestuur

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Waar gewerkt wordt vallen spaanders. En bloemknoppen in het geval van de grootscheepse schoonmaakactie van de gemeente in de Kamper binnenstad. De actie die de laatste twee weken werd uitgevoerd heeft in veel gevallen schone straten opgeleverd, maar er was ook geluidsoverlast én op Facebook werd geklaagd over geveltuintjes die als onkruid waren gekortwiekt. Tot frustratie van inwoners van de stad.

“Ja hoor, de geveltuin doodleuk afgemaaid door Gemeente Kampen”, klaagde Kees Prins op facebook, vergezeld van een foto van de schade en de hashtag: #hoedomkonjezijn. Nardus Koster van de partij Hart voor Kampen deelde het bericht vorige week op Facebook waardoor de kritiek een groot publiek bereikte.

De Brug vroeg de gemeente of de onvrede ook al op het gemeentehuis doorgedrongen was. En dat bleek het geval. “Er is veel geborsteld, geblazen en geveegd en er zijn ook spaanders gevallen”, aldus de gemeente in een reactie. “Daarvoor hebben we veel medewerkers en gereedschappen ingezet. We vinden het ronduit vervelend dat er geveltuintjes zijn beschadigd. De afdeling Gemeentewerken is een sterke voorstander van de geveltuintjes. De stad wordt er alleen maar mooier van.”

De gemeente zegt contact te willen leggen met personen wiens geveltuin beschadigd is en gaat proberen de schade te herstellen.

In de stad werd niet enkel geklaagd over schade, maar ook over de lawaaiige machinerie die gebruikt werd. “Moet dat echt met zoveel herrie gepaard gaan?”, vroeg een lezer aan De Brug. “Zijn er geen stillere elektrische varianten van het gereedschap?” De gemeente erkent dat in sommige gevallen de geluidsoverlast buitenproportioneel was. Vooral in smalle straatjes. Het lawaai kwam vooral door de inzet van verouderde, nog niet afgeschreven, apparatuur. “In de binnenstad gaan we binnen 3 tot 5 jaar volledig over op elektrische machines en gereedschappen, zoals de veegwagen, onkruidborstelmachines, bosmaaiers en bladblazers. Om kapitaalvernietiging te voorkomen doen we dat gefaseerd.”

De gemeente stelt dat de schoonmaakronde een schone binnenstad heeft opgeleverd, maar dat er genoeg leerpunten zijn voor het volgende jaar. “We zijn een lerende organisatie, dus volgend jaar gaan we het beter doen.”

Nick de Vries