In het midden, op klompen, spreekt Ben Jan Netjes de toegestroomde boeren toe.
In het midden, op klompen, spreekt Ben Jan Netjes de toegestroomde boeren toe. Foto: Tennekes

Boeren demonstreren tegen stikstofmaatregelen op Kamper gemeentehuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - ’We zijn de manipulatie, intimidatie, afpersing en leugens zat!’. Met die niet mis te verstane boodschap kwamen tientallen boeren uit Kampen en omgeving donderdagavond naar het Kamper gemeentehuis waar op de raad op dat moment vergaderde. De boeren kregen de tijd een statement te maken en riepen de kamper volksvertegenwoordigers op om aan Den Haag hun onvrede over de maatregelen door te geven.

Met veel geluid van toeterende voertuigen, maar nadrukkelijk zonder overlast voor de burger of rellerig gedrag, togen de boeren donderdagavond naar het gemeentehuis. “Wij staan voor vredige oplossingen”, aldus woordvoerder van de boeren, Kampereilander boer Ben Jan Netjes. “Wij willen geen burgers pesten, niets kapot maken, we willen alleen een statement maken.”

Tekst loopt door onder de foto.
Foto: De laatste maatregelen zijn volgens de boeren de druppel die de emmer doet overlopen. Dit gaven zij symbolisch weer. - Foto Tennekes

Zijn boodschap aan de commissie was dat hij hoopte dat de gemeente Kampen en haar bestuur achter de boeren gaat staan en ‘wil regeren vanuit de waarheid’. Hij hoopt dat de Kamper politiek een statement maakt naar de landelijke politiek en dat zij ‘niet gaat staan achter een dwaas beleid dat niet gestoeld is op de waarheid’. Dat laatste punt verduidelijkte hij door te stellen dat veel van de berekeningen en modellen gebaseerd zijn op theorie en niet op de praktijk.

Netjes: “Ons platteland word bedreigd, onze cultuur, ons bestaansrecht. Maar het gaat niet alleen ons aan, als de huidige koers wordt voortgezet wordt voedsel steeds schaarser. Voedselprijzen zullen blijven toenemen. Nu raakt dit vooral de armsten onder ons, maar het duurt niet lang of iedereen zal geraakt worden.”

Tot slot hadden de boeren een brief opgesteld die de Kamper politiek kon ondertekenen en kon sturen aan Den Haag. ‘Een opzetje’, volgens boer Netjes die de partijen oproep te schrijven vanuit eigen inzicht en hart.

Afbeelding

Nick de Vries