Vertrek- en eindpunt van het Kamperlijntje.
Vertrek- en eindpunt van het Kamperlijntje. Foto: Maarten van Gemert

GroenLinks wil actie van college: ‘Kamperlijntje valt te vaak uit’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - GroenLinks wil actie van college van B en W tegen het uitvallen van treinen op het Kamperlijntje.

De laatste tijd vallen er steeds vaker gaten in de dienstregeling op de treinroute tussen station Kampen en Zwolle. Soms valt er één rit uit, soms rijdt er een heel dagdeel of nog langer geen trein. Gebrek aan personeel zou de reden zijn, geeft vervoerder Keolis aan.

Nieke Jansen, raadslid voor GroenLinks, vraagt aan het college van B en W om in actie te komen voor een snel herstel van het vervoer volgens de dienstregeling. “Op Openbaar Vervoer moet je kunnen rekenen. Het meest geldt dat voor wie ‘essentieel’ reist, bijvoorbeeld naar het werk, voor mantelzorgtaken of naar een medische afspraak of een bezoek in het ziekenhuis en straks ook weer naar de scholen. Maar het raakt ook mensen die op bezoek willen gaan of een wandeling of een verblijf planden in Kampen, of juist daarbuiten. Openbaar vervoer is een basisvoorziening en het Kamperlijntje wordt goed gebruikt. Uitval moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden en in geval van overmacht is vervangend vervoer van belang.”

Communicatie over de uitval gebeurt enkel via de borden op het perron en een omroepbericht. Verwijzing naar een alternatief voor de trein ontbreekt. Dat is lastig voor onervaren of onzekere reizigers en voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen. Nieke Jansen: “Als gebrek aan personeel de oorzaak is, is de uitval bij Keolis allang bekend. Dan moet je reizigers eerder en beter informeren, zodat mensen op tijd weten waar ze aan toe zijn. Nu zie je mensen vertwijfeld zoeken naar meer informatie.”

Voor het Openbaar Vervoer in de regio is de provincie de opdrachtgever. Dat betekent niet dat Kampen dan maar af moet wachten, vindt GroenLinks. “We vragen het college om bij de provincie aan de bel te trekken. De dienstregeling moet uitgevoerd worden en de informatie moet beter als dat een keer niet lukt. Het Kamperlijntje is van groot belang voor Kampen. Laat aan de provincie weten dat we nu en in de toekomst zekerheid willen hebben over de halfuursverbinding, van vroeg tot laat.”

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 13 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 15 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41