Afbeelding
Foto: aangeleverd

SGP Overijssel waardeert voedselproducenten

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - In het kader van de Dutch Food Week is de fractie van SGP Overijssel onlangs op bezoek geweest bij de voedselmakers. “We dragen die sector een warm hart toe en we willen onze waardering graag uiten”, zegt fractievoorzitter Dirk van Dijk.

De fractie toog naar de tuinders Van den Belt (tomaten) en Kaashoek (paprikateelt) in de Koekoek, bij IJsselmuiden. Kweker Van den Belt merkt de gevolgen van de hoge gasprijs, hoorde de fractie daar. Een deel van de kassen wordt nu niet verlicht en daardoor duurt de teelt langer. “Deze crisis moeten we niet onderschatten”, zegt Van Dijk. “Het is belangrijk dat daarvoor een oplossing komt op korte termijn.”

Door de enorme verschillen in energieprijzen is het voor de ondernemers lastig om keuzes te maken voor hun bedrijfsvoering. Daarnaast is verduurzamen vrijwel onmogelijk. Een Duits bedrijf legde in de Koekoek een zonneveld aan, waardoor het elektriciteitsnet vol is. Daardoor kunnen de tuinders hun bedrijf niet verder ontwikkelen en meer stroom in plaats van gas gebruiken.

“Hier knelt de energietransitie”, merkt Statenlid Jan Jonker. “Zo’n zonneveld is er neergelegd óm te verduurzamen, maar juist daardoor komen andere verduurzamingsprojecten juist in de verdrukking. Het is zaak dat de netcongestie aangepakt wordt, zodat verdere verduurzaming doorgang kan vinden.”

De bezoeken van de fractie vonden plaats vanwege de Dutch Food Week. “Dit was een mooie gelegenheid om het gesprek aan te gaan met onze voedselproducenten”, vindt Jonker. “Als wij verhalen horen uit de dagelijkse praktijk, dan krijgen we ook te horen waar de knelpunten zitten. En dat is belangrijk, op die manier kunnen we meedenken over oplossingen.”

De fractie stak de – overigens positief gestemde – voedselproducenten een hart onder de riem in de vorm van een speculaashart. “Daarmee bedanken wij hen voor hun inzet. Zonder hen komt er geen eten op tafel. Het is van groot belang dat deze sector de mogelijkheid krijgt om te blijven bestaan. En niet alleen voor ons voedsel, maar ook voor het onderhoud en beheer van het karakteristieke landschap, de bijdrage aan de leefbaarheid (voornamelijk op het platteland) en de economische waarde van het buitengebied”, besluit Van Dijk.

Afbeelding
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 7 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 18 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57