v.l.n.r. Berthold Breman, Tonny Zweers en Sandra Breman
v.l.n.r. Berthold Breman, Tonny Zweers en Sandra Breman (foto: Maarten van Gemert)

Bankje aan de IJssel om wethouder te herinneren met zijn favoriete uitzicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Sinds enkele weken staat er een nieuw bankje aan de IJsselkade, ter hoogte van de voormalige synagoge. Een klein bordje op de rugleuning vertelt het idee erachter: ’Ter herinnering aan Harman Breman’. Familie van de oud-wethouder heeft het geschonken. Bij verpozen op het bankje kijk je uit over de IJssel. En op de Stadsbrug zoals ”onze vader het geweldig gevonden zou hebben”.

Dat vertelden zoon en dochter Breman toen ze bij het bankje huidig wethouder Faber troffen. De kinderen van Harman Breman zochten een gepaste wijze om hun vader te herinneren. De gemeente werkte mee aan hun verzoek om dat met een bankje aan de IJssel te doen. In zijn tijd als wethouder heeft Breman zich beijverd voor de Stadsbrug maar bijvoorbeeld ook voor Ons Erf op Kampereiland.

Ontmoeting
Om een ontmoetingscentrum te hebben voor Kampereiland, had Harman Breman zich ingezet voor Ons Erf. „Voor onze vader draaide het om ontmoeting en om mensen,” vertelt dochter Sandra (55). „Zelfs op zijn ziektebed zorgde hij nog voor verbinding tussen mensen.” Breman stierf 1 juli vorig jaar op 80-jarige leeftijd. Hij was wethouder in Kampen van 1994 tot 2006, waarbij hij de derde periode te danken had aan de herindeling rond de eeuwwisseling.
Zijn kinderen, waarvan Martijn er niet bij was, zochten een manier om hun vader gepast te herinneren. Ze benaderden de gemeente die welwillend meewerkte in de persoon van Henk Kramer. Die kwam ook naar de kade evenals Bremans ex-vrouw Tonny Zweers. Zij heeft de politieke loopbaan van haar man, lid van het CDA, altijd ondersteund.

Rivierzicht
De gouden wielen van de Stadsbrug vond Breman prachtig evenals de opening door minister Maij-Weggen in november 1999. „Sowieso is de Kamper Stadsbrug iconisch,” aldus Sandra, „omdat het bovendien een liggende brug is.” Volgens zoon Berthold (57) vond zijn vader ”Kampen het mooiste rivieruitzicht hebben - op St. Petersburg na”.
Van origine was Harman Breman gymleraar maar ”zijn passie lag in de politiek”, vertelt Zweers die als enige van het gezin nog in Kampen woont en in de Sportraad zitting heeft. Wethouder Erik Faber overhandigde de nazaten een grote bos tulpen. Hij vindt het mooi om ”zo’n betrokken wethouder” te eren. Met zijn portefeuille Openbare Ruimte noemt Faber zich min of meer een opvolger van Breman.
Dochter Sandra merkte tenslotte op dat de plaats van het bankje, voor de voormalige synagoge, ook prachtig is: „Pappa was een gelovig man.” Dochterlief raakte bijna ontroerd, daar aan de boorden van de IJssel.


v.l.n.r. wethouder Erik Faber, dochter Sandra Breman en zoon Bertold Breman (foto: Maarten van Gemert)

....