Afbeelding
Foto: aangeleverd

Laatste fase vernieuwing Hanzewijk gestart

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Met de bouw van 63 appartementen aan de Ommelandsingel is deltaWonen begonnen aan de laatste fase van de herstructurering van de Hanzewijk in Kampen. Gisteren onthulden wethouder Jan Peter van der Sluis, directeur-bestuurder Evert Leideman van deltaWonen en Robert-Jan Mellema, directeur Janssen de Jong Bouw, de bouwdoeken van deltaWonen en aannemer Jansen de Jong Bouw. Hiermee is de bouw van de laatste fase van het vernieuwen van de Hanzewijk officieel gestart.

Het appartementencomplex heeft al voor de start van de bouw een prijs gewonnen voor duurzaamheid: de Circular Award. De Circular Award is een initiatief van het Ministerie van VROM. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest impactvolle projecten en organisaties die laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Het nieuwe gebouw krijgt de prijs omdat de appartementen demontabel en herbruikbaar zijn: deltaWonen gebruikt een prefab systeem voor de wanden en vloeren. Ook maakt deltaWonen gebruik van herbruikbare bouwmaterialen en worden er materialen gebruikt die komen uit gebouwen die ergens anders gesloopt zijn. 

DeltaWonen bouwt de nieuwe appartementen in het gebied tussen de Dr. Damstraat, het Hanzeplein, de Colijnlaan en wijkcentrum Reyersdam. In totaal komen er 63 appartementen, verdeeld over twee gebouwen met vier en vijf etages. De driekamerappartementen hebben twee slaapkamers. Ze zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens. De twee woongebouwen sluiten aan op de bestaande bouw in de omgeving. Tussen de gebouwen is er voldoende ruimte open voor het groen. De parkeerplaatsen voor de appartementen liggen op het Hanzeplein. De appartementen zijn volgende zomer klaar voor haar nieuwe huurders. Geïnteresseerden kunnen in het voorjaar van 2024 reageren op de appartementen via de Woningzoeker.

Grootste herstructureringsproject van Nederland
Sinds 1990 is de Hanzewijk in fases vernieuwd, met als belangrijkste doel om de leefbaarheid en kwaliteit van de wijk te verbeteren. Er zijn zo’n 740 verouderde woningen gesloopt. Andere woningen werden gerenoveerd en als deltaWonen klaar is met de bouw van de nieuwe appartementen, zijn er in totaal 950 nieuwe woningen gebouwd. De Hanzewijk is een moderne en aantrekkelijke woonomgeving geworden. Hanzewijk heeft veel voorzieningen in de wijk, zoals een gezondheidscentrum en een winkelcentrum van 5000 m2 met een mix aan verschillende winkels, geschikt voor dagelijkse en wekelijkse boodschappen. 

Wachtlijsten verkorten
De komende 10 jaar bouwt deltaWonen minstens 900 nieuwe sociale huurwoningen in Kampen. Dat staat in het akkoord dat de gemeente Kampen en deltaWonen in januari hebben ondertekend. De vraag naar betaalbare woningen in Kampen is groot. Gemeente Kampen en deltaWonen zoeken samen naar locaties voor sociale huurwoningen. Met de bouw van minstens 900 nieuwe woningen, zowel appartementen, als grondgebonden woningen, vinden veel woningzoekenden in Kampen een nieuwe woning.