Muziekimprovisatie tussen de contouren van het ’Scheepje op houten golven’
Muziekimprovisatie tussen de contouren van het ’Scheepje op houten golven’ (foto: Maarten van Gemert)

Kunstige belevingen tussen kunstige installaties bij broedplaats Het Werk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSELMUIDEN – Achter de muren van de oude school aan de Zandbergstraat 2 wordt gebroed op kunst. Bij broedplaats Het Werk gaan kijken, luisteren en lezen gelijk op in de overzichtstentoonstelling van het kunstenaarsduo work#art. Tussen de installaties worden belevingen (performances) gegeven: improvisaties van muziek en dans door gelauwerde kunstenaars.

Onder de naam work#art creëren kunstenaars Bert van der Sluis en Douwe Buwalda al twintig jaar beeld en beweging. Op een overzichtstentoonstelling komen hun gezamenlijke producties, of een glimp daarvan, samen. Recent lieten Mark Nieuwenhuis en Remco Menting zich door de installaties inspireren tot een muziekimprovisatie. Binnenkort doet Lune dat met dans.

Scheepje

Het grote publiek maakte kennis met work#art tijdens de Internationale Hanzedagen in 2017. Na maanden in het oude zwembad ’De Steur’ aan de installatie gebouwd en gesleuteld te hebben, werd het enorme ’Scheepje op houten golven’ naar het Oorgat getransporteerd. Daar kon het publiek zelf de installatie en het water van de IJssel in beweging zetten. Later kon het publiek in Huize Maria aan de IJsselkade de creaties van het duo bewonderen.
Inmiddels zijn Van der Sluis en Buwalda al tijden in broedplaats ’Het Werk’ aan het werk voor de overzichtstentoonstelling ’Aankomen in een Vertrek - Mechaniek van de Ontroering’. Tot en met zondag 17 september is de tentoonstelling te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De ’Zomerexpo Nevengeul Kampen’ vindt plaats in het kader van de IJsselbiënnale. Bij het kunstwerk ’Hengelen met Vleugels’ in de Bovenkerk opende wethouder Boddeus donderdagmiddag 15 juni de zomerexpo.

Beleving

Half juli werkten Mark Nieuwenhuis (trompet) en Remco Menting (percussie) een week lang aan hun ’voorbereide improvisatie’ die ze vrijdag- en zaterdagavond 21 en 22 juli ten beste gaven. Geïnspireerd op de bewegingen en klanken die de kunstwerken in de grote ruimte samen voortbrachten gaven ze een muzikale uitvoering. Publiek kon door de ruimte lopen en plaats nemen of blijven staan naar eigen inzicht. De beleving (performance) wordt zaterdag 16 september herhaald, hoewel er van herhaling geen sprake is. Elke uitvoering blijft, ofschoon voorbereid, improvisatie waarbij uit allerlei materialen in de ruimte geluid wordt getoverd.

Zaterdagmiddag 19 augustus zal Alioune (Lune) Diagne een improvisatie  met dans ten beste geven. De Senegalese Kampenaar werd lokaal bekend met zijn coronakunstproject in, met en voor zijn wijk. In Stedelijk Museum Kampen beschilderde hij recent de wanden van The Gallery over de twee werelden waarin hij leeft. In broedplaats Het Werk komt wellicht een derde wereld tot leven. Tussen de installaties van work#art.