De laatste stappen tot realisatie van zorgboerderij in Mastenbroek

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

MASTENBROEK - "We hebben een droom. Het lijkt nu nog een zooitje, maar we zien het al voor ons." Marijke van Leeuwen en Riet Torpstra kochten in november 2010 een boerderij aan de Oude Wetering in Mastenbroek om er een dag-, logeer- en kinderopvang van te maken. Alle procedurele voorbereidingen hebben ze inmiddels bijna achter de rug. Alleen de Zwartewaterlandse gemeenteraad moet donderdag nog instemmen met een wijziging van het bestemmingsplan waarna er nog een laatste inspraaktermijn is.


Momenteel heeft de boerderij namelijk nog geen zorgfunctie, maar een agrarische bestemming. Ook willen Van Leeuwen en Torpstra samen met hun echtgenoten intrek nemen in twee in te richten bedrijfswoningen. Vooruitlopend op de laatste procedurele loodjes wordt al hard gewerkt om Zorgboerderij Yovel in het voorjaar van 2012 te kunnen openen. Als het bestemmingsplan rond is willen de twee families in januari alvast kleinschalig beginnen. In het voorjaar starten ze dan met de kinder- en de dagopvang voor zes tot acht volwassenen die kampen met een psychische/psychiatrische beperking, beginnende dementie of lichte handicap. "Wij zijn geen verpleegkundigen en bieden dus niet de heel intensieve lichamelijk verzorging", vertelt Torpstra, die al jarenlang mensen met een psychiatrische stoornis begeleidt. "Onze gasten komen hier 's morgens om 10.00 uur en helpen bijvoorbeeld met het bereiden van de maaltijd of doen klusjes in en om het huis. Denk aan het verzorgen van kippen, konijnen en pony's. We willen daarnaast themagericht werken; bijvoorbeeld bloemschikken, lekkere dingen maken, muziek en wandelen. Het idee is om de passie die ze in zich hebben naar boven te krijgen. Ze moeten geprikkeld worden en echt het gevoel krijgen dat ze het jammer vinden om aan het eind van de dag weer naar huis te gaan."


Daarvoor is de gevonden locatie meer dan geschikt, benadrukken de twee. "Voor mensen die zorg nodig hebben is dit geweldig. Er is genoeg ruimte en ook het pand zelf is groot genoeg. We hebben bijvoorbeeld ook ruimte voor een tijdelijke logeeropvang voor twee tot drie volwassenen. Mensen die vanuit een crisissituatie er even tussenuit moeten, naar een prikkelarme omgeving of tijdelijke overbruggingszorg nodig hebben."


 


Kinderopvang


Op de woensdagen, de weekenden en in de vakanties wordt de zorgboerderij gebruikt als opvang van kinderen met autisme en ADHD, in de leeftijd van vier tot en met veertien jaar. Van Leeuwen heeft nu nog een kinderopvang in Stadshagen, gehuisvest in een huurwoning. In goed overleg met de gemeente Zwolle werd geconstateerd dat een dergelijke opvang niet goed past in een rijtjeshuis middenin een woonwijk. Enige tijd later kwam de boerderij aan de Oude Wetering in beeld, waarna de twee hun plannen concretiseerden. "Het gaat ook om gastvrij zijn", benadrukt Torpstra. "We zijn christenen en willen dat concreet handen en voeten geven: mensen die in nood zijn hulp bieden. En niet altijd bezien vanuit een commercieel plaatje. Maar vanuit je hart."


Van Leeuwen vult haar toekomstige buurvrouw en compagnon aan: "We gaan er vanuit dat er vraag is naar ons soort van opvang. Er is al best veel opvang voor kinderen met autisme, maar voor volwassenen is dat veel minder. We richten ons op Zwartewaterland en op Zwolle. In Zwartewaterland is er al een aantal zorgboerderijen, in Zwolle is dat een stuk minder. Daar zijn meer zorginstellingen, waar bezoekers gebonden zijn aan beperkte ruimte en tijd. We denken dat onze zorgboerderij voor veel mensen in hun behoefte voorziet en een aanvulling kan zijn op het reguliere zorgaanbod." Voor meer informatie, kijk op: www.zorgboerderijyovel.nl.