Zal de IJssel in 2040 twee keer zo breed zijn als nu tijdens hoog water?
Zal de IJssel in 2040 twee keer zo breed zijn als nu tijdens hoog water? (foto: Maarten van Gemert)

Kampen koerst af op 2040 bij de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Met de overgang naar het nieuwe jaar 2024 koud achter de kiezen, zet gemeente Kampen alweer koers naar het volgende jaar. Nee, naar 2040 zelfs. De nieuwjaarsreceptie in de Stadsgehoorzaal zal in het licht staan van de vastgestelde visie ’Koers van Kampen 2040’. In samenspraak met diverse lagen uit de bevolking is de gemeente tot drie kernwaarden gekomen. In bestaand en toekomstig beleid zullen deze terugkeren: samen leven, aanpakken en doorgeven.

Op initiatief van de gemeenteraad heeft een klankbordgroep zich gebogen over belangrijke ontwikkelingen die op Kampen afkomen en keuzes die Kampen moet maken. College, raadsfracties, organisaties en inwoners waren vertegenwoordigd in de klankbordgroep ’Toekomst van Kampen’. Opvallend wordt de ”trots” genoemd waarmee inwoners over gemeente Kampen spreken. De klankbordgroep is op haar beurt ”trots” op haar deelname aan het proces om tot het ”mooie document” te komen. „

Nieuwjaarsreceptie
Vorig jaar werd de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie voor alle Kampenaren in Zalk gehouden. Het voornemen om zo elk jaar beurtelings de kernen langs te gaan, is dit jaar al verlaten. De receptie keert terug naar Kampen en het college geeft geen reden voor deze koerswijziging. Mogelijk wordt in de toekomst de rondgang langs de kernen voortgezet. Dinsdagavond 9 januari wil de gemeente in de Stadsgehoorzaal ”laten zien en laten beleven hoe Kampen bruist”. Een terugblik op het afgelopen jaar zal niet ontbreken en er zal verteld worden wat er het komend jaar op stapel staat.
De keuze voor de Stadsgehoorzaal sluit aan op de ”dialoogsessies” die daar gehouden zijn om de inwoners te betrekken bij de totstandkoming van het beleidsvisiedocument. Naar deze twee grote bijeenkomsten in februari kwamen zo’n 140 inwoners. Vorige zomer waren er al ”doelgroepgesprekken” gehouden. Via lesbrieven en bijeenkomsten zijn jongeren op scholen betrokken bij het proces. Ruim 200 lesbladen zijn er ingevuld en de bijeenkomsten voor primair en voortgezet onderwijs trokken 25 en 20 deelnemende leerlingen.

Samenleving
De Kamper samenleving bleek over sommige onderwerpen voor de toekomst hetzelfde te denken en over andere onderwerpen verschillend. Drie ’verhaallijnen’ vormden de leidraad voor de gesprekken met de samenleving hoe het Kampen van 2040 eruit zou kunnen zien: actief rentmeesterschap, open samenleving en dynamische handelsstad. Uit alle reacties is uiteindelijk een toekomstbeeld voor Kampen voortgekomen waarin elementen van de drie verhaallijnen terugkomen.
In vervolg op de visie ’Samen leven in Kampen’ wordt in de visie ’Koers van Kampen 2040’ gekeken naar samen leven, aanpakken en doorgeven als centrale waarden. De hoofdthema’s ’Mensen’, ’Ruimte & economie’ en ’Aarde & omgeving’ zijn vertaald naar tien onderwerpen waaruit de gemeente in de visie een keuze maakt. Het lijvige document is ook omgezet in ene publieksvriendelijke versie. Daarin wordt de positieve en optimistische toon vertaald in een Kamper fotocollage van blijde en actieve mensen.

Participatie
Het document eindigt met een dankwoord aan alle inwoners die hebben meegedacht en meegepraat. De vastgelegde koers vormt niet het eindpunt, belooft de gemeente, maar een beginpunt. Elke vier jaar wil de gemeente met een groep inwoners en anders belanghebbenden de koers van Kampen bespreken: is de koers nog de juiste, ligt de Koers op de samen bepaalde koers en zijn er nieuwe ontwikkelingen die een plek verdienen in de Koers?
Over de concrete invulling van de nieuwjaarsreceptie is alleen bekend dat er een teletijdmachine zou komen te staan. Dit jaar zal op de bijeenkomst niet alleen één jaar terug en vooruit worden gekeken maar kan men decennia vooruit reizen. Op naar 2024 èn 2040!


Zal de bunker op een verzwolgen schiereiland bij Seveningen in 2040 nog boven de IJssel uitkomen?
(foto: Maarten van Gemert)