Afbeelding
Foto: Tennekes

Column: Nog even dit... Met burgemeester Sander de Rouwe luksen in de Stadsgehoorzaal

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Henk de Koning)

KAMPEN - Was voorheen Jan en Alleman zonder aanzien des persoons van harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Kampen, dit jaar mocht men B en W voor een goed nieuw jaar de hand komen schudden mits van tevoren aangemeld. Naar de reden van die nieuwe maatregel moet men gissen. Vast staat dat uitsluitend van te voren aangemeld publiek werd toegelaten het college te komen ‘luksen’. 

Zat in andere jaren bij de nieuwjaarsreceptie in het stadhuis de loop er goed in nu zat men in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal vastgenageld aan zijn stoel te luisteren naar wat de gemeente  te vertellen had. Bijzonder want vaak hoor je helemaal niks van de gemeente ook al vraag je om antwoord.

Mogelijk dat met die voorafgaande aanmeldingen de organisatie een al te grote toeloop wilde voorkomen van bezoekers die na een jaar voedselbank nu ook wel eens toe waren aan een  vrijgevige hap en een slok van vóór de houdbaarheidsgrens. Op de chocoladeflik bij de thee en koffie stond het wapen van de gemeente Kampen afgebeeld. Waarmee B en W duidelijk wilden maken best wel in staat zijn van Kamper zaken chocola te te  maken.  

‘Geen betere plek voor politiek met een lach en een traan dan een schouwburg,’ vond Jannus Flapuut die namens de Rotary van de Stadsbrugge de beste wensen aan het college over bracht. De landelijke politiek getrooste zich alle moeite om op het Hilversumse landgoed Zwaluwenberg tot een nieuw kabinet te komen. Elkaar in alle vriendschap vlooiend na elkaar kort daarvoor in de campagne met evenveel inspanning voor rotte vis te hebben uitgemaakt.

Elk van de betrokken lijstaanvoeders bracht op de Zwaluwenberg een presentje mee. Dilan Yesilgöz van de VVD trakteerde op Turks Fruit. Uitgezonderd Wilders. Die bood ze in bijzonder een appel aan. Pieter Omtzigt kwam aandragen met een Twentse kretenwegge maar de inhoud zo overladen met krenten dat Wilders er geen brood meer in zag. Om de politieke tegenstanders van weleer nog wat dichter bij elkaar te brengen was besloten dat de partijen ook op het landgoed bleven slapen. Mona Keijzer weigerde vastbesloten. Ze vond de formatiepoging zo al een nachtmerrie genoeg. Ook Caroline van der Plas van de partij Boer Burger Beweging (BBB) bleef de nacht niet op het landgoed over. Als voormalig medewerksters van het vleesmagazine ‘Pig Business’ van de varkenshouderij had  ze al zo lang in het gesnurk gezeten om er nu ook nog eens bij te gaan liggen. 

‘Geen betere plek voor politiek met een lach en een traan dan een schouwburg’

Wat Kampen betreft bracht burgemeester Sander de Rouwe in de herinnering dat onze stad in het voorbije jaar op een roze wolk had gezeten. Daarmee doelend op de miljoenen uit Den Haag die Kampen ontving voor het verbeteren van de verkeersveiligheid op de A50. Maar ook thuis bij zijn gezin bewoog Sander zich op een roze wolk al was het enkel al vanwege de geboorte van nog weer een dochtertje. Daarmee heeft onze burgemeester zijn team op vier meisjes en vijf jongens gebracht. Eerder al is Sander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De reden mag u zelf bedenken…  

Hij en zijn vrouw gaven hun pasgeboren dochtertje de mooie naam: Lotte Elise. Kinkend alsof een veld met bloemen in bloei staat! Tegen intimi bekende de burgemeester dat zijn gezin nu wel compleet is. Je hoorde de ooievaars in Zalk en Wilsum een zucht van verlichting slaken. Kunnen ze weer eens normaal overwinteren in Afrika!

 Tot ieders verbijstering vroeg de burgemeester de aanwezigen eens onder hun stoel te kijken. En waarachtig daar troffen de gasten twee wenkaarten aan. Bedoeld om felicitaties over te brengen aan de jubilerende partnersteden Meinershagen en Soest. Geen enkele kaart voor ‘Papa’, onze  Hongaarse partnerstad van weleer. Nu daar de rechten van de mens van overheidswege worden geschonden door het discrimineren van personen met een andere geaardheid. Kampen heeft daar geen vrienden boodschap aan!

Henk de Koning

Afbeelding