GroenLinks wil meer tijd voor plan Bovenhavenstraat

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - GroenLinks gaat in de raadsvergadering van donderdag 28 april voorstellen om tot september de tijd te krijgen om een nieuw plan te ontwikkelen voor de panden aan de Bovenhavenstraat. Het college vraagt de raad vanavond om te stemmen over het behoud en restauratie van villa nummer 14, maar GroenLinks wil meer behouden.

"Kampen staat in de top vijftien van meest belangrijke monumentale steden van Nederland, maar staat wel op het punt een van de oudste industrile complexen midden in het beschermd stadsgezicht te willen slopen", aldus fractielid Wim Rill. Die verbaasd is over de gang van zaken. Volgens hem verloopt het hele traject 'Zonder een vastgestelde gebiedsvisie, zonder bouwplan, niet financieel onderbouwd en met kans op juridische complicaties.'

"Bestuurlijk roept het plan Bovenhavenstraat 10-14 de nodige vragen op", vertelt Rill. "Want waarom worden de rapporten van de gerenommeerde bureaus Beek & Kooiman Cultuurhistorie, Edwards Stadsontwerp en Flexus AWC, die allen voor behoud van de panden zijn, terzijde gelegd? En waarom is nooit een restauratieplan opgesteld en een bouw- en monumentenvergunning voor de villa (nr. 14) aangevraagd, alhoewel dit in 2007 wel dringend werd geadviseerd?"


Wim Rill is bang dat de coalitiepartijen CU, CDA, VVD en PvdA het raadsvoorstel, dat instemt met de sloop van alle panden behalve de villa op nummer 14, vanavond toch aanneemt. "De villa wordt dan behouden. Op welke wijze en tegen welke kosten is echter nog volstrekt onduidelijk. De glashandel (nr. 8-10) en de directeurswoning (nr. 12) worden dan gesloopt. Het terrein wordt daarna ingezaaid met gras en zal er de komende 5 tot 10 jaar zo bij blijven liggen."


Hoop


Raadslid Wim Rill van GroenLinks heeft de hoop nog niet opgegeven. "De laatste maanden hebben we het gehele traject vanaf eind 80-er jaren van de vorige eeuw doorgenomen. In 2004 was er eindelijk een plan. Dit plan bleek echter niet haalbaar en werd in 2007 weer van tafel gehaald. Het is goed te weten dat alle tot dan gemaakte kosten tussen de partijen verrekend zijn. Sindsdien is er veel veranderd. De onlangs gepubliceerde rapporten maken duidelijk dat het gehele complex Bovenhavenstraat een hoge cultuurhistorische waarde heeft. Het gebied Bovenhavenstraat is een belangrijke schakel in de wens het plantsoen weer te verbinden met de IJssel."


Op 11 april heeft GroenLinks aan de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling de eerste voorstellen en schetsen gepresenteerd van een alternatief plan dat samen met Mara Architectuur bna ontwikkeld is. Deze schetsen zijn positief ontvangen. GroenLinks wil hier een gezamenlijk plan van maken en roept de andere raadsleden, organisaties en geïnteresseerde burgers via www.iKampen.nl op hun idee kenbaar te maken. In de raadsvergadering van 28 april stelt de partij de andere partijen voor om tot september de tijd te geven om dit plan verder te ontwikkelen en financieel te onderbouwen. GroenLinks hoopt hiermee naast de villa ook de twee andere historisch waardevolle panden aan de Bovenhavenstraat voor Kampen te behouden 'in een mooie en groene omgeving'.

Redacteur, Nick de Vries, doet vanavond live-verslag van de raadsvergadering via @ikbenick. Op deze site verschijnt later het volledige nieuws.