Marcel Kalter: 'Kinderen maken de dood niet zwaar of moeilijk'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - Een lekker leesbaar kinderboek schrijven over doodgaan en uitvaart met leuke plaatjes. Kan dat? Marcel Kalter uit IJsselmuiden bewees het met 'Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag?' met illustraties van Iris Boter.

Het boek is bedoeld voor kinderen van vier tot negen jaar die geconfronteerd worden met het overlijden van een bekende. In de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum wordt het boek op dinsdag 20 maart vanaf 15.00 uur gepresenteerd. Wie de presentatie wil bijwonen kan zich aanmelden via uitgeverij@rozhanitsa.nl.



"Toen mijn moeder in 2010 overleed kwam ik in contact met uitvaartbegeleider Brenda Siebrand", vertelt Kalter, die overdag een verkoop- en marketingfunctie heeft bij Groothuisbouw in Emmeloord en daarnaast zijn tekstbureau Epistola runt. "Ik had voor mijn moeder diverse teksten geschreven, die zij voor haar dood gelukkig allemaal nog heeft kunnen lezen. Brenda kreeg die teksten ook onder ogen en merkte op dat ik zo leuk schreef." In gesprekken met haar had hij het over de impact die een uitvaart op kinderen heeft en dat het lastig is alles wat hieromheen gebeurt op een goede manier uit te leggen. "Er zijn wel informatieve boeken maar een leesboek ontbrak en ze vroeg me dat te schrijven."

Ofschoon het geen lichte opgave lijkt om een beladen thema als de dood te verpakken in een begrijpelijk en positief verhaal, was Marcel er de man niet naar om lang te twijfelen of beren op de weg te zien. "Klatsboem, weg met die beren!", roept hij gedreven. "Ik wilde die uitdaging wel aangaan." Toen Trudy Huigen van Rozhanitsa over zijn idee hoorde en zijn eerste schrijfsels las besloot ze het kinderboek uit te geven. Het past goed bij de filosofie van de uitgeverij: boeken uitgeven waar mensen iets aan hebben en die een positieve bijdrage leveren aan hun welzijn.

Ballonnen
"Mijn schrijfstijl is heel toegankelijk en eerlijk maar niet confronterend. Weet je, kinderen maken de dood niet heel zwaar en moeilijk, dat zijn de volwassenen", vindt Kalter. "Kinderen kunnen heel snel schakelen, dan maken ze zich net na een begrafenis bijvoorbeeld zorgen of ze nog wel op tijd zijn voor het Sinterklaasjournaal."

In het verhaal over Anne en haar lieve buurvrouw Nel die na een ziekte komt te overlijden, wordt doodgaan vergeleken met een ballon. "Dat is eigenlijk een idee van Brenda", vertelt Kalter. "Brenda weet uit ervaring dat kinderen vaak niet begrijpen dat je een 'goed' lichaam begraaft of cremeert. Dat vinden ze zielig. In dit verhaal wordt op een luchtige manier uitgelegd dat dit helemaal niet zielig is."

De schrijver laat een passage uit zijn boek zien waarbij de buurman dat aan Anne uitlegt. 

'Buurvrouw Nel is niet meer in haar kapotte lichaam. Dat is begraven. Maar ik geloof dat mijn schat er nog steeds is. Ze is alleen onzichtbaar zoals de lucht uit de ballon. Misschien is ze wel ergens hoog in de lucht. Of misschien zit ze wel in de wind die we tegen onze wangen aanvoelen.' 

Met het boek wil Kalter de dood ook uit de taboesfeer halen. "Ik wil het gewoon laten zien zoals het is, maak de dingen niet te ingewikkeld. Het boek kan kinderen en ouders ook helpen bij het rouwproces. Het is een voorleesboek waarvan ik eigenlijk vind dat het op alle basisscholen moet komen. Of wie het leest daarna niet bang meer is voor de dood? Dat zou ik wel heel mooi vinden.."

Naar aanleiding van zijn boek heeft Kalter de Stichting Mooier Kind opgericht. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar deze stichting, die tot doel heeft het ondersteunen van projecten die het leven van kinderen mooier maken. Wie het kinderboek voor 20 maart via de site (www.rozhanitsa.nl) bestelt, hoeft geen verzendkosten te betalen.



(door Hermijn Bloemhard)