Afbeelding
Foto: aangeleverd

Burgermeester plant en opent voedselbosje bij Kinderopvang Ienieminie

Algemeen

KAMPEN - Kinderen van Kinderopvang Ienieminie planten op donderdag 8 februari van 15.15 uur tot 16.45 uur een voedselbosje op hun speelplein. Dit doen zij met behulp van IVN Natuureducatie. Ook burgermeester De Rouwe zal helpen met het aanplanten en opent vervolgens samen met de kinderen feestelijk het voedselbosje, dat ze de naam Vitaminie Tuin geven. Dit voedselbosje is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Wavin.

Het voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten (bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers) groeien waar men van kunt eten. Van bekende soorten, zoals appelboom en bessenstruik, tot minder doorsnee soorten zoals kweepeer, colakruid en brave hendrik. Tijdens de plantdag gaan de kinderen de jonge planten in de grond zetten, ook doen ze regenwormenonderzoek en mogen ze appeltjes roosteren boven vuur.

Door het voedselbosje leren kinderen hoe voedsel groeit. Ze leren dat het bosje goed is voor de natuur, voor het klimaat én voor henzelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen ze ervan kunnen eten. Zo kun vruchten worden geplukt, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. IVN verzorgt ook gastlessen en levert educatiemateriaal, waarmee de school zelf aan de slag gaat.

Voedselbosje als buitenlokaal
Steeds meer scholen en BSO’s vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. Het voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten. Groen zorgt ook voor meer dieren op het plein, voor meer schaduw en minder wateroverlast bij hevige regenval. Het voedselbosje in Kampen is mede mogelijk gemaakt door de financiering van Wavin, die op deze manier bijdragen aan de biodiversiteit en een groenere leefomgeving voor kinderen.