Bewoners bezorgd om uitbreiding Penningkruid

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Bewoners van het Penningkruid zijn bezorgd om de uitbreiding van hun winkelcentrum.  Ze vrezen met de mogelijke komst van tweede supermarkt de Aldi niet alleen overlast van consumenten maar ook parkeerproblemen.  "Wat ons dwarszit is dat we noch door de projectontwikkelaar noch door de gemeente geïnformeerd worden hierover", aldus een van de bewoners Hans Meerman . Op 4 april heeft hij daarom met elf andere bewoners een zienswijze ingediend over de uitbreiding en verbouwing van het winkelcentrum.  "De trein rijdt en we hopen dat er nog een wissel is."

"In de aanvraag omgevingsvergunning die de bewoners al hebben kunnen inzien staat een Aldi-winkel ingetekend", meldt communicatieadviseur Nicolette Claassen van de gemeente. "Maar zolang er nog geen besluit over genomen is, is de gemeente niet verplicht de omgeving hiervan op de hoogte te stellen."

Stilte
"Tot drie keer toe hebben we informatie gevraagd", meldt Meerman.  "Op 12 april kregen we van de gemeente bericht  dat we contact met de afdeling Vergunningen kunnen nemen. Onze zienswijze wordt nu naast de aanvraag gelegd en we wachten het verder af."
Bij de eerste uitbreiding van ons winkelcentrum in 2001 is alles ook in stilte verlopen," meldt de bewoner van het Penningkruid bezorgd. "Pas nadat we ons verzet hebben is er een praatgroep ontstaan en hebben we voor elkaar kunnen krijgen dat de ingang aan het pleintje bij de Zeebies aan de noordoostzijde van het winkelcentrum niet gesloten werd."

Volgens Bernard van Dijk, een andere Penningkruid bewoner, gaan er al een tijdje geruchten over de komst van een nieuwe tweede supermarkt. "We zijn hier  zelf, via de informele wandelgangen achtergekon. Tot drie keer toe is hier al een weg opengebroken voor nieuwe leidingen in verband met de uitbreiding. Dan stond je auto ineens gevangen, maar daar zijn we ook nooit over geïnformeerd."

Om helderheid te krijgen over de veranderingen in hun buurt besloten de bewoners om in juni 2011 in actie te komen. Ze komen terecht bij de afdeling Vergunningen.  Op 19 juli 2011 schrijven de bewoners een brief aan wethouder Lidi Kievit dat ze zich zorgen maken om de uitbreiding Penninkruid en de geruchten daaromheen. Ze krijgen geen antwoord maar op 19 september het rapport Ruimtelijke onderbouwing van juni 2009 opgestuurd ten behoeve van de uitbreiding van winkelcentrum Penningkruid.  Ze leggen mailcontact met iemand die informatie kan geven over parkeren maar krijgen geen antwoord.  Omdat de geruchtenstroom door blijft gaan en de bewoners duidelijkheid willen schrijven ze op 5 januari 2012 weer een brief waarna de gemeente hen verzoekt contact op te nemen met team Beleidsontwikkeling en Advisering.  "Daar wordt bevestigd dat er een tweede supermarkt komt en erkent dat dit parkeerproblemen gaat opleveren", onderstreept Meerman. "Ons wordt toegezegd dat de gemeente omwonenden gaat inlichten als de omgeving daardoor anders gaat worden ."

Verkeersdrukte

In de zienswijze uiten de bewoners hun zorgen over de ruimte tussen het winkelcentrum en de nabijgelegen woonhuizen aan de noordwestzijde die door de voorgenomen uitbreiding kleiner gaat worden.  Ook schrijven zij dat de uitbreiding op deze plek ten koste gaat van de parkeerruimte van  winkeliers die hun bestelwagens op overige parkeerplaatsen moeten neerzetten.  Ook zal de tweede supermarkt veel extra verkeerssdrukte met zich meebrengen.  De toename van auto's van het winkelend publiek zal volgens de bewoners de druk op de bestaande parkeergelegeneheid vergroten.  Ze hebben groot bezwaar tegen de supermarkt omdat de parkeerproblemen die ontstaan leiden tot verdere ingrepen in de directe omgeving van het winkelcentrum.
"Het  is niet onze bedoeling om de winkeliers een hak te zetten," stelt Meerman.  "We willen allen dat het winkelcentrum niet in verval raakt.  Maar wat me stoort is dat wethouders roepen dat ze graag met bewoners in gesprek willen terwijl dat niet gebeurt. Wij verwachten dat ze dan een bijeenkomst plannen en informatie verstrekken. Want het moet klip en klaar zijn wat de plannen zijn", meldt Meerman die vreest zijn rust en vrijheid met de uitbreiding kwijt te raken.  We willen als mondige burger serieus worden genomen en een antwoord krijgen. Misschien horen we dan dat we het bij het verkeerde eind hebben, dat mag best. Maar we willen wel graag meepraten. "