Overijssel en Gelderland reageren op Structuurvisie rijk

Partnerbijdrages

REGIO - De provincies Overijssel en Gelderland, de Regio Twente en Stadsregio Arnhem Nijmegen hebben een gezamenlijke reactie gestuurd op de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte van het rijk. Ze zijn blij met de erkenning van de positie van de provincies als regisseur voor de ruimtelijke inrichting. Wel zijn er nog een aantal punten die ze onder de aandacht van de minister brengen.

De partners in Landsdeel Oost onderschrijven de keuze voor de provincies als gebiedsregisseur. Door de ruimtelijke ordening meer over te laten aan provincies en gemeenten vermindert het rijk de bestuurlijke drukte. Ze vinden de Structuurvisie ook een goede aanzet tot integratie van het beleid voor onder andere mobiliteit, economie, veiligheid, natuur, cultuur en verstedelijking.

De provincies en regio's onderstrepen het economisch belang van een goed vestigingsklimaat voor de topsectoren en van goede achterlandverbindingen voor de topsectoren, niet alleen in de Randstad, maar ook in andere delen van het land.

Oost-Nederland kiest ervoor het goederenvervoer over spoor zo veel mogelijk over de Betuweroute te geleiden en vindt dat er alternatieven verkend moeten worden, zoals vervoer over water. Nederland zou bereid moeten zijn te investeren in de Betuwelijn over de grens in Duitsland, als Brussel de bijdrage verdubbelt.