Celstraf geist voor doen bommelding Madrid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN/ZWOLLE (JPZ) - Voor het dreigen met het plegen van een terroristische aanslag op een station in Madrid is maandag in de rechtbank Zwolle tegen een 44-jarige Kampenaar een celstraf geist van 120 dagen, waarvan 58 dagen voorwaardelijk. De man deed de melding via 112.

Op 12 oktober vorig jaar kwam de melding binnen. Hij zei dat op een station aan de Calle de Marathón in Madrid een bom zou ontploffen. De 44-jarige O.S. deed de melding anoniem. De politie en recherche speelden het door naar de Spaanse autoriteiten. Het station werd meteen afgezet en lange tijd afgezocht. Er werd niets gevonden. Intussen deden de Nederlandse autoriteiten in eigen land onderzoek. Uiteindelijk werd de Kampenaar 's nachts van zijn bed gelicht. De man zei dat hij wilde dat een Madrileen die in deze straat woonde, opgepakt zou worden. Deze man zou hem in chatgesprekken bedreigd hebben. Later zei hij dat hij de melding onder invloed van alcohol had gedaan.

De strafzitting werd in juli dit jaar behandeld, maar werd aangehouden toen S. zei dat hij toch graag van zijn alcoholverslaving af wilde. Maandag werd de zaak vervolgd, maar S. was in geen velden of wegen te bekennen. Een half uur later kwam hij alsnog binnen, schijnbaar enigszins in benevelde toestand. Uit een aanvullende rapportage blijkt dat de man begin november in een kliniek terecht kan. Belangrijkste vraag voor de officier van justitie was hoe dit feit te kwalificeren. Hij vond dat hier sprake was van het dreigen met een terroristische aanslag, een zwaar feit waar celstraffen voor staan. Van de 120 dagen cel die hij eiste, zijn 62 dagen onvoorwaardelijk. Die heeft S. echter al in voorarrest gezeten. Zo kan hij thuis de behandeling afwachten.

Zijn advocaat vond dat van een terroristische dreiging helemaal geen sprake was. Hij vond de geiste straf dan ook veel te zwaar. S. zelf wilde vooral benadrukken dat hij geen terrorist is. Hij ging voor de rechters staan, salueerde en zei plechtig: ,,Ik ben geen terrorist.''

De rechtbank doet op 31 oktober uitspraak.