'Bezorgdheid om asbest valt wel mee'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - Bij het vrijkomen van asbest kunnen mensen zich nog wel eens ongerust maken.  Jaap de Wolf van  team Milieu en Gezondheid van de GGD IJsselland, denkt dat het met de bezorgdheid van bewoners van het afgezette gebied bij de Spoorstraat, waar na een brand asbest vrijkwam, wel meevalt.  "Er heeft totnogtoe nog niemand naar de GGD gebeld, dus dat kan betekenen dat ze of niet bezorgd zijn of dat tijdens de informatiebijeenkomst en het beantwoorden van hun vragen de zorgen al zijn weggenomen.


 


Op dit moment is nog niet duidelijk hoe hoog de concentratie asbestdeeltjes is die in de lucht is aangetroffen.  Voor het aantal vezeldeeltjes zijn normen ingesteld, als  je daarboven komt houdt het een risico in." Het gevaar bestaat dat de kleine vezels, die met het blote oog niet zichtbaar zijn, na inademing longkanker kunnen veroorzaken, mesothelioom of asbestose. "Maar in Nederland komen wel meer asbestbranden voor waarbij over het algemeen maar weinig asbest vrij komt", weet De Wolf. "Pas als je dagelijks wordt blootgesteld aan de vezels doordat je bijvoorbeeld in een asbestfabriek werkt, is er een rele kans. Het is niet voor niks dat asbestverwijderaars, die hier dagelijks aan blootgesteld worden, met witte pakken en gasmaskers op rondlopen."


Het lastige van asbest is, dat je pas na twintig- of dertig jaren hiervan de gevolgen merkt.  Een goede conditie van de longen (door bijv. niet te roken) is daarom volgens De Wolf belangrijk.


"In principe kun je alleen 'besmet' worden met asbest door het in te ademen. Je mag het bij wijze van spreken opeten of aanraken, dat kan allemaal, zolang je het maar niet inademt."


De GGD-medewerker begrijpt, dat sommige bewoners het overdreven vinden dat er zoveel extra maatregelen worden getroffen, zoals steeds je schoenen uitdoen als je van buiten naar binnen gaat en ze goed schoonmaken. "Maar we willen zoveel mogelijk mensen beschermen en elke mogelijke blootstelling vermijden. Asbest mag niet naar binnenkomen."


En wat moeten bewoners vooral niet doen? "Ga niet stofzuigen met je eigen stofzuiger, dan blaas je de deeltjes alleen maar verder het huis in.  Natte doeken zijn beter maar laat dat aan de experts over.  Bewoners die daaraan behoefte hebben, kunnen een soort plakband in hun huis laten plaatsen, van het stof dat daarop valt worden een soort proefkleefmonsters gemaakt en wordt gekeken of er asbest aanwezig is. Tijdens de informatiebijeenkomst is daar al over verteld.


Mochten mensen toch nog bezorgd zijn dan kunnen ze de GGD bellen of hun huisarts."