Monumentale huishoudschool gered door crisis

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

(Archief: 13 oktober 2009)


KAMPEN - Als de economische crisis er geen stokje voor had gestoken dan was van een van Kampens architectonische schoolvoorbeelden van de wederopbouwperiode nu slechts een hoopje stenen over geweest. De oude huishoudschool aan de Oostzeestraat stond lange tijd op de nominatie om gesloopt te worden, maar DeltaWonen is bang de hier geplande dure woningen niet te kunnen slijten en vroeg het college of het gebouw gespaard kon blijven.

Wethouder Jan Wieten kan zich vinden in de beslissing de veertig dure koopwoningen niet te plaatsen, sterker, hij is zelfs uitermate enthousiast over het directe gevolg, namelijk: het behoud van de huishoudschool. "Ik ben apetrots dat het gebouw er nog staat, want het is van monumentale waarde", verduidelijkte de wethouder. "Je zou kunnen zeggen dat een bedreiging in dit geval een kans geworden is."


De waarde van de oude school blijkt nu zelfs zo groot dat de gemeente kijkt of de school in aanmerking komt voor een monumentale status. Hoe is het dan mogelijk dat er nooit iemand protesteerde tegen de sloop van het pand, zelfs geen raadsleden of oplettende burgers? "In 2003 toen het besluit voor de sloop genomen werd, werd met heel andere ogen naar de school gekeken", aldus Wieten. "Er was toen niet veel aandacht voor de wederopbouwcultuur. Voortschrijdend inzicht heeft ons de waarde van het pand laten inzien."


DeltaWonen wil laten onderzoeken of het schoolgebouw onderdak kan bieden aan het multifunctionele centrum dat eerder op een andere locatie in de Hanzewijk zou komen. De school wordt dan een gezondheidscentrum met daaromheen een aantal nog nader te bepalen woningen. Het schoolgebouw is volgens de gemeente een zeer markant gebouw in de Hanzewijk met typerende jaren vijftig stijlkenmerken. Door de vestiging van het gezondheidscentrum behoudt het pand het deels openbare karakter. Verdere plannen voor het gebied moeten nog uitgewerkt worden. De gemeente gaat het gebouw zo snel mogelijk veiligstellen om te voorkomen dat het ten prooi valt aan vandalen. Anti-kraakbewoning wordt hierbij niet uitgesloten.