Rubriek: Raadspraat SP

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

 


De Brug biedt de politieke partijen van de Kamper gemeenteraad in 2012 de mogelijkheid om een column in te sturen. Iedere week is een andere partij aan de beurt. Deze week de bijdrage van Richard Boddeus van de SP-fractie.

"De keuzes van de SP

Het is bijna twee jaar geleden dat de SP de gemeenteraad in Kampen kwam versterken. Daarmee zette de SP een stap in haar ontwikkeling en is het zitten in de raad een middel om de doelen van de SP te bereiken. Die doelen staan dicht bij de mensen in deze prachtige stad aan de IJssel. Prettig wonen in een leuke wijk, goed onderwijs in de buurt en fijn kunnen sporten met je vrienden zijn zo wat voorbeelden waar we graag ons hard voor maken. Nu zult u wel denken: 'ja, ja dat zeggen ze overal dus wat is nou de meerwaarde van de SP in de raad?


Ik wil u graag uitleggen waarom de SP een aanvulling is in de raad. Als u de raad de afgelopen jaren gevolgd heeft dan heeft u kunnen ontdekken dat de SP vaak anders stemt dan andere partijen. Dat komt omdat we heel andere keuzes maken dan andere partijen.  Zo heeft de SP als enige partij er niet mee ingestemd om te bezuinigen op taalachterstanden onderwijs. Dat onderwijs is succesvol gebleken en dus een nuttige investering wat veel kinderen verder helpt. Die kinderen hebben daar in de toekomst veel plezier van want ze hebben een grotere kans op een hogere opleiding en een betere baan.


De SP heeft zich het afgelopen jaar ingezet voor beter openbaar vervoer in de stad. Een van onze leden heeft een OV-plan geschreven. Een goed plan waar veel Kampenaren baat bij  hebben met betere bereikbaarheid en logischere busverbindingen. Het college vond het ook een goed plan maar wil er geen prioriteit aan geven. Reden: we hebben goed busvervoer en moeten daar blij mee zijn. Onzin natuurlijk, IJsselmuiden en de wijken de Maten met begraafplaats en Onderdijks zijn niet te bereiken met de bus.


Beter openbaar vervoer zou behalve een betere bereikbaarheid een impuls kunnen zijn voor de binnenstad en haar ondernemers zo kan de parkeerdruk afnemen in de stad.


Consequent heeft de SP de afgelopen jaren tegen de ontwikkeling gestemd van het bypassgebeid met de daaraan gekoppelde woningbouw. De SP ziet grote financile problemen voor Kampen door dit project. Dat komt omdat het huidige college vasthoudt aan de te optimistische groeikansen van de gemeente Kampen. Het projectbureau, die de bypass wel ziet zitten, verwacht een totale winst voor de gemeente Kampen van slechts 30000 euro tot het jaar 2032. Die bescheiden winst kan alleen worden gehaald als alles mee zit. Meestal zit het tegen. Grote projecten als deze lopen doorgaans uit op een financile strop voor gemeenten. Veel gemeenten moeten de te duur ingekochte weilanden afschrijven en presenteren de rekening aan haar inwoners.


Hoe je het wendt of keert het zijn financieel moeilijke tijden. Inwoners zullen de gevolgen hoe dan ook gaan merken. Het is dan ook onvoorstelbaar voor de SP om mee te reizen op kosten van de inwoners naar de Hanzedagen komende zomer. Laat u zich niets wijs maken door raadsleden die denken dat het een toegevoegde waarde is dat zij daarbij aanwezig moeten zijn omdat Kampen over vijf jaar de Hanzedagen gaat organiseren. Gelukkig heeft de SP een medestander gevonden en heeft de VVD ook aangegeven niet mee te gaan met dit tripje. Het kan verkeren."