Afbeelding
Foto: stockfoto

Voorzitter Go-Ahead Kampen over terugtrekking Jubbega: ‘Kwalijk moment’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De terugtrekking van Jubbega uit de eerste klasse noord maakt dat er nu sprake is van een scheve situatie in de competitie. Met opeens een andere koploper, verschuivingen in de ranglijst en voor gedupeerde clubs nog maar weinig wedstrijden om dat recht te zetten. 

Dat stelt voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead Kampen. Zijn voetbalvereniging schaart zich in een rijtje clubs dat middels een brief probeert de KNVB aan te sporen om met een andere oplossing te komen dan het huidige protocol. Woensdagavond was daarover een overleg tussen clubs. 

Jubbega trekt zich terug uit de competitie waarmee degradatie per direct een feit is. Als reden noemt Jubbega onder meer de wens om vooral met eigen jongens te voetballen. Die kunnen het niveau van de eerste klasse nog niet aan. Bij handhaving in de huidige eerste klasse had Jubbega zich kunnen laten inschrijven als nieuw team. Dan hadden de Friezen echter opnieuw moeten beginnen in de vijfde klasse. In de zondagsklasse (waar Jubbega het liefste in uitkomt) is die optie er niet. Jubbega kan daar wel instromen in de tweede klasse op voorwaarde dat het degradeert wat bij terugtrekking gebeurt.

Rietkerk noem dit ‘het bewandelen van een geitenpaadje’ en een ‘kwalijke zaak’. Rietkerk: “Vooral het moment waarop het gebeurt is kwalijk. Dit idee schijnt al veel langer te leven bij Jubbega. Door pas aan het einde van de competitie het eerste elftal uit de competitie te halen schep je een scheve situatie waarbij clubs nog maar weinig wedstrijden te spelen hebben om dat recht te zetten. Dat zeg ik overigens niet als voorzitter van Go-Ahead maar meer in het algemeen. Wij moeten inderdaad zes punten inleveren, maar de bovenste clubs hebben er nog veel meer last van.” 

Over wat nu de oplossing zou moeten zijn van de KNVB zegt Rietkerk: “Dat is echt aan de bond. Wij kunnen alleen aangeven dat we dit onwenselijk vinden. Verder ligt de bal, om het in voetbaltermen te zeggen, bij de KNVB.”