Afbeelding
Foto: Aangeleverd

In memoriam Jan Wieten (1950 – 2024): 25 jaar gemeentebestuurder

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN/OLDEMARKT - Burgemeester De Rouwe heeft voorafgaande aan het begin van de raadsvergadering van afgelopen donderdag de op 12 april overleden oud wethouder en raadslid Jan Wieten herdacht. Er is een minuut stilte voor hem in acht genomen door de Kamper raad. “Jan Wieten was een zeer gewaardeerd en gerespecteerd lid van de Pvda. Lang raadslid geweest in IJsselmuiden, van 1986 tot aan de herindeling Kampen - IJsselmuiden in 2000. In april 2001 is hij wethouder geworden in de nieuwe gemeente Kampen. Ook in de bestuursperiodes 2006-2010 en 2010-2014 was Jan Wieten wethouder. In februari 2011 verzocht hij de raad hem -om goede redenen- met ingang van 1 maart 2011 ontslag te verlenen. Hij trok zich daarna terug van het politieke speelveld”, aldus de burgemeester van Kampen.

Nieuw speelveld

“Jan Wieten stond samen met onder anderen Bert Boerman, toen wethouder in Kampen aan de wieg van de gebiedsontwikkeling IJsseldelta Zuid en het ‘elitaire’ dorp Reeve. Dat werd hem in de partij niet door iedereen in dank afgenomen. Daar had de Pvda-doelgroep toch helemaal geen baat bij? De ledenvergaderingen waren nooit saai”, weet burgemeester De Rouwe. “Wieten dacht echter in kansen, kansen en kansen. Wie kent het fameuze verkiezingsfilmpje niet, dat viraal is gegaan op Dumpert waarin Jan dat prachtig wist te vertolken en doorzette. Het resultaat is bekend. Hij liet zich ook inhuren door overheden. Zo heeft hij nog voor de gemeente gewerkt en was hij bijvoorbeeld betrokken bij de verkabeling van de hoogspanningsleiding in ’s-Heerenbroek. Met Jan Wieten -de man op zijn kenmerkende sandalen- verliezen wij een zeer markante persoonlijkheid en politicus en onze gedachten zijn bij nabestaanden en allen die hem missen,” aldus burgemeester De Rouwe.

Jan Wieten en de media

Als journalist van het ‘Nieuw Kamper Dagblad’ volgde de schrijver van dit artikel met collega Gerben de Jong van het ‘Kamper Nieuwsblad’, de raadsvergaderingen in IJsselmuiden. Onder leiding van Sgp burgemeester Engelbert van Voorden (1976-1989), die later naar Rijssen vertrok. Het mag bijzonder heetten dat Jan Wieten een respectabel raadslid was binnen de overwegend conservatieve politiek in de IJsselmuider gemeenteraad. Toen al was hij namelijk een opmerkelijke verschijning qua uiterlijk. Hij opereerde geheel op eigen wijze, soms geïrriteerd, maar altijd gemotivererd om zijn doel behalen. Zo is het ook gegaan als wethouder in Kampen. Hij was altijd toegankelijk voor de media. Hij zorgde altijd voor nieuws. Jan heeft al geruime tijd geleden zijn lidmaatschap van de Pvda opgezegd. 

Oud collega Theo Piederiet

Oud-collega Theo Piederiet vertelde ons het volgende:”Voor Jan Wieten in 2001 door de gemeentefusie van IJsselmuiden en Kampen aan de goede’ kant van de IJssel kwam, zoals de wijlen de bekende Pvda-er Gerrit Schinkel zei, had Jan als Pvda raadslid al een lange periode geprobeerd de IJsselmuider raad van zijn vooruitstrevende denkbeelden te overtuigen. Vanwege de getalsverhoudingen in die raad gebeurde dat ondanks zijn gedrevenheid uiteraard met wisselend succes. Niettemin was Jan Wieten -voor IJsselmuider begrippen- vaak alternatief uitgedost er een gerespecteerd en aanspreekbaar raadslid”. In de nieuwe gemeenteraad, als gevolg van de fusie, waren vijf wethouders. “Dat aantal was vanwege ‘extra werk’ die de fusie met zich meebracht. De Pvda mocht 1,5 fte invullen. Jan nam naast mijn volle portefeuille de helft voor zijn rekening. Er is in de periode 2001-2006 altijd sprake geweest van goede samenwerking in het college en zeker tussen Jan en mij. De portefeuilles pasten precies bij ons. Jan zocht zijn heil in het sociaal maatschappelijk gebied ik nam de zogenaamde harde sector voor mijn rekening, waarmee we elkaar goed aanvulden”.

Zoon Mischa Wieten

Mischa Wieten, de oudste zoon van Jan, vertelt hoe Jan vorig jaar eind april ziek werd. In mei volgde de diagnose, het was alvleesklierkanker. “Omdat hij conditioneel goed was en er geen uitzaaiingen waren, is hij aangemeld bij het Umcg in Groningen. Daar lagen mogelijkheden voor een experimentele operatie. Maar daarvoor moest de tumor wel aangepakt worden, met chemotherapie, zodat mijn vader operabel zou worden. Hoewel de eerste uitslagen hoopgevend waren, bleek hij niet operabel”, Mischa: “Hij had graag verder willen leven, maar het lichaam liet hem in de steek”. De laatste vijf jaar woonde mijn vader, als water- en zeilliefhebber in Oldemarkt. Er is, op verzoek van hem, geen ruchtbaarheid gegeven aan zijn overlijden. Thuis hebben we een afscheid gehouden en vorige week woensdag is hij in stilte in IJsselmuiden begraven”.

(door Huib Strengers)