De Buitenkerk
De Buitenkerk Foto: Nick de Vries

Kaalslag in RK Kerken in de regio: 200 vieringen per jaar geschrapt in Thomas à Kempisparochie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN - Binnen de Thomas à Kempisparochie worden op jaarbasis 200 liturgische vieringen geschrapt. Tot de bovengenoemde parochie behoren de Buitenkerk in Kampen, de O.L.V. van Onbevlekte Ontvangenis in IJsselmuiden en de kerken in Zwolle, Hattem, Hasselt en Herfte Wijthem. In dit artikel de hooflijnen.

De mededeling werd 29 maart gedaan in de Nieuwsbrief ‘Pontem’, die verschijnt in Kampen en IJsselmuiden. De kaalslag maakt deel uit van een nieuw beleidsplan. Ook de parochies St. Norbertus in Oostelijk Flevoland en de Noord Veluwe en de parochie St. Christoffel in Steenwijkerland, maken deel uit van het beleidsplan, wat de titel ‘Terwijl Hij onderweg met ons sprak’. Parochianen zijn niet betrokken bij het beleidsplan. De brief in ‘Pontem’ is ondertekend door de gezamenlijke locatieraden en pastoraatsgroepen.

Deze organen schrijven ‘alle begrip te hebben voor de beperkende beschikbaarheid van voorgangers in een groot gebied met 18 locaties’. “Wij onderschrijven van harte het uitgangspunt van het beleidsplan dat we als RK gemeenschap een uitnodigende en gastvrije locatie willen zijn. Ook kunnen wij ons vinden in het belang van vieringen waarin de verbondenheid met Hem en met elkaar naar voren komt.”

Kritiek op verdeling voorgangers

Ondanks het onderschrijven van het beleidsplan, vinden de leden van de Locatieraden en Pastoraatsgroepen het jammer dat de beschikbaarheid van voorgangers niet evenredig is verdeeld over alle locaties. “In lijn van het besluit van het bisdom, zien wij in het beleidsplan dat er iedere week een eucharistieviering in de basiliek in Zwolle, dit in schril contrast met het aantal beperkte weekeindvieringen in de kerken in onze locaties”. Dit punt was overigens al lang een heikel onderwerp, waarbij Pastoor drs. A.J. (Ton Huitink) van de Basiliek in Zwolle zijn been stijf houdt. 

Kampen en IJsselmuiden zijn slachtoffer omdat in de toekomst veel minder eucharistievieringen gehouden worden. Zo worden vieringen van woord en communie niet meer aangeboden. “Voor het overige hebben we als locaties de mogelijkheid voor eigen invulling, na afstemming met het pastoraal team”. Over hoe dat vorm krijgt staat niet vermeld, maar zeggen de ondertekenaars van de brief van 29 maart: “Wij prijzen ons gelukkig met de vitaliteit van onze beide locaties. Sinds het bekend worden van het nieuwe voorgangersrooster zijn er, naast de ontwikkelde initiatieven, nieuwe mogelijkheden verkend en uitgezet. Hoe die zijn staat niet in de brief aan ‘Beste geloofsgenoten’ vermeld. Wel wordt ingegaan op de invulling en gezamenlijke beleving in Kampen en IJsselmuiden.”

RK kerken verdwijnen in Nederland

Het is geen nieuws meer dat de RK kerken in Nederland het zwaar te verduren hebben. De animo slijt, meer dan -samengevat- de protestanten kerken. Het hoe en waarom is ook in landelijk bladen afgelopen jaar over geschreven. Een tiental jaren geleden dreigde de Buitenkerk in Kampen, of de kerk in IJsselmuiden gesloten te worden. Zover is het niet gekomen na veel inzet van parochianen.

De volledige tekst van het plan is te vinden op: https://portal.dezaligezalm.nl/read/2206/33398.