Afbeelding
Foto: Pixabay

Raad zoekt parkeerplekken bij Berghuisplein

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Met als oogmerk de verblijfsfunctie in de Binnenstad te verbeteren en meer ruimte maken voor voetgangers en fietsers, wordt er driftig naar plaatsen gezocht om de auto’s uit de binnenstad te weren. De raad besprak afgelopen donderdag het plan “Ontwikkeling Parkeerplan binnenstad”, waar wethouder Boddeus verantwoordelijk voor is.

Éen locatie maakt qua omvang de beste kans. Een gebouwde parkeervoorziening op het Burgemeester Berghuisplein, ziet het college als eerste grote fysieke oplossing om een deel van het parkeren vanuit de binnenstad, naar de randen te kunnen verplaatsen. Dat viel niet goed bij liefhebbers van het Groene Hart die na afloop van de vergadering de medewerker van deze krant, lieten weten dat het Groene Hart en de directe omgeving er ‘weer een gebouw bij krijgt’. “Anoniem graag”. De naam is bij de redactie bekend.

Parkeren op het Berghuisplein was tot voor enkele jaren voor de Kamper middenstand geen optie. “Te ver van de binnenstad”. De middenstandvereniging, inmiddels omgedoopt tot ‘BOK’, die betrokken was bij de nieuwe parkeersituatie stemt in met het plan. Al langer is duidelijk dat in Schans-Buitenwacht een parkeermagneet wordt ingericht. Andere locaties worden dit jaar verkend en de maatregelen uit het parkeerplan worden verder uitgewerkt en voorbereid.

‘Kamer steekt er Kerktoren hoog boven uit’
Bovenstaande tekst is de titel van een boekje van de bekende Kamper journalist, wijlen Hans Wiersma. Het was actueel in de raadsvergadering door een motie van D66, Hart voor Kampen en PvdA, om betaald parkeren voor de hele week, dus inclusief de zondag in te voeren. Uit de motie wordt duidelijk dat het de drie partijen niet alleen om het autoluw maken van de binnenstad gaat, maar “gratis parkeren op zondag leidt tot een praktisch vraagstuk van toenemende druk op de ruimte, gemiste inkomsten en tot ongelijkheid”. De motie werd door de overige raadsfracties verworpen. Mede door het grote aantal inwoners, eveneens uit de plaatsen en dorpen rond Kampen, die op zondag naar de kerk gaat.