Het interieur van de Bovenkerk in Kampen.
Het interieur van de Bovenkerk in Kampen. Foto: Hans Hollestelle

Hans Hollestelle werd van vormgever karakteristiek en ambitieus fotograaf

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – “Na in Groningen mijn studie Scheikunde afgerond te hebben, was het over en uit. Ik ben in 1989 naar Australië vertrokken, werd er fietsenmaker, bouwvakker en met een vriendin ben ik er een jaar gebleven”.

Aan het woord is Hans Hollestelle (62), die na veel avonturen zich in 2000 in Kampen vestigde. “Terug naar Groningen in 1993. Ik wilde creatief worden en vormgeving doen. Voor uitgeverij Passage heb ik boekomslagen en posters vormgegeven en zo kwamen er meer klanten, uitgeverijen die boekomslagen wilde hebben, posters en mij verantwoordelijk maakten voor de opmaak”. Maar niet voordat hij een lange reis door de Verenigde Staten maakte. “Achttien staten heb ik gezien”.

In Kampen solliciteerde hij bij AgroMedia om in 2005 als kleine zelfstandige opdrachten aan te nemen van de IJsselacademie. “Ik was er eigen baas op het gebied van vormgeving, en eveneens kon ik een oud ‘Handschrift’ van een boerderij in Gramsbergen vorm geven, ook voor de helft in het Duits. Er zijn honderden boeken van gedrukt”.

Toen de IJsselacademie naar Zwolle verhuisde is hij niet meegegaan. “Ik ontmoette Trudi Huigen van de boekhandel Rozhanitsa, die gevestigd was in een deel van het oude postkantoor in de Oudestraat. Later werd ze uitgeefster voornamelijk van boeken over paarden. In totaal heb ik zo’n zes boeken ontworpen voor haar”.

Autist

Als de fotografie in beeld komt neemt Hollestelle eerst een jaar les bij Quintus aan de Vloeddijk in Kampen. Maar dan blijkt wat hij eigenlijk wel wist. Hij is autistisch. “Als ik in de Peperbus in Zwolle wil fotograferen word ik duizelig als ik er binnenkom.  In veel kerken en bijzondere gebouwen heb ik symmetrie nodig”. Dat laat niet onverlet dat hij ‘speelt’ met zijn foto’s, ofwel ze manipuleert. Zo is een foto van de Buitenkerk gespiegeld, wat uiteraard een heel ander en spannend beeld geeft.

Maar is er meer te zien in de expositieruimte in het Stadhuis. Hans Hollestelle toont eveneens sculpturen en assemblages. De eerder door burgemeester Sander de Rouwe geopende tentoonstelling, is nog tot en met 22 december te zien. De toegang is gratis.

Bijzondere eer

In de veelheid van activiteiten die Hans Hollestelle op het gebied van vormgeving heeft gedaan, is een bijzondere. Voor de gebruiksaanwijzing voor de zwangerschapstest heeft hij de bijsluiter gemaakt. De Consumentenbond vond, door het gebruik van tekeningen, dat het product de beste koop was.