Het terrein waar het zonnepark aanvankelijk had moeten komen.
Het terrein waar het zonnepark aanvankelijk had moeten komen. Foto: Comité Behoud Mastenbroekerpolder

Zonnepark Hagedoornweg komt er toch niet: raad neemt amendement tegen de plannen aan

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN - Er komt geen zonnepark aan de Hagedoornweg in IJsselmuiden. Met een ruime meerderheid in de raadsvergadering van donderdagavond, stemden SGP, CDA, Gemeente Belang Kampen, Hart voor Kampen, Kampen Sociaal, de VVD en de ChristenUnie tegen de plannen. CU’er Martine Wiltjer-Rozema, had een andere mening dan haar partijleden en stemde tegen het amendement, evenals GroenLinks, de PvdA en D66. Zij stemden dus voor de komst van het Zonnepark.

Het was een langdurend onderdeel in de raadsvergadering, wat het naar mate de tijd vorderde ging lijken op een competitie tussen de fracties. D66 voorman Gerben Wijnja zei aanvankelijk mee te gaan met de tegenstanders van het Zonnepark maar deed dat uiteindelijk niet. Raadsvoorzitter, burgemeester De Rouwe, gunde in tegenstelling tot zijn gewoonte, de woordvoerders in de raad veel tijd voor commentaren en discussie. Meestal is het in twee rondes wel gedaan, maar het was ook geen gering onderwerp. Voorafgaande aan de raadsvergadering nam de burgemeester maar liefst 500 handtekeningen aan van tegenstanders van het Zonnepark in ontvangst.

Verantwoordelijk wethouder Faber zei desgevraagd dat initiatiefnemer voor het Zonnepark, RWE waarschijnlijk wel heeft meegeluisterd met de gemeenteraad. Dat naar aanleiding van de vraag of hij vrijdagochtend RWE per telefoon zou inlichten over het besluit van de gemeenteraad. Over mogelijke gerechtelijke stappen van RWE en zijn partners,  die al in 2022 een Omgevingsvergunning hadden ingediend, liet de wethouder zich niet uit. Het was onder andere D66 die daar mee kwam. Faber noemde het een democratisch besluit van de gemeenteraad.