Cameratoezicht in strijd tegen inbraken

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

IJSSELMUIDEN - Wethouder Pieter Treep en Jaap Bukman hebben woensdag het systeem voor cameratoezicht op de bedrijventerreinen Spoorlanden en Zendijk officieel in gebruik genomen. Ze gaven hiervoor symbolisch het startsein door het onthullen van een waarschuwingsbord bij een van de toegangswegen naar de bedrijventerreinen. In totaal zijn 3 borden geplaatst bij alle toegangswegen naar Spoorlanden en Zendijk die aangeven dat er cameratoezicht plaatsvindt.

Aanleiding voor het instellen van cameratoezicht op Spoorlanden en Zendijk zijn de relatief hoge criminaliteitscijfers in vergelijking tot andere bedrijventerreinen in de gemeente Kampen. Ook na de collectieve inzet van een beveiligingsdienst door ondernemers en de intensivering van bestaande beveiliging bleven de cijfers hoog. Om die reden heeft de gemeente op initiatief van de Industrile Club Kampen de mogelijkheden onderzocht voor het realiseren van cameratoezicht op beide bedrijventerreinen. Het resultaat is een collectieve beveiliging van Spoorlanden en Zendijk door middel van een publiekprivate samenwerking tussen diverse ondernemers op Spoorlanden en Zendijk, de politie en de gemeente.

Wethouder Treep: "Dankzij de inspanningen van alle deelnemers in dit project en met dank aan de subsidieverstrekkers kunnen we nu van start met het cameratoezicht op Spoorlanden en Zendijk. Deze vorm van toezicht bevordert de veiligheid van de bedrijventerreinen. Ik hoop dan ook van harte dat de overige ondernemers op Spoorlanden en Zendijk zich aansluiten bij dit initiatief."

Het project Cameratoezicht Spoorlanden en Zendijk is mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie en de provincie Overijssel, in totaal ruim 120.000 euro. De gemeente Kampen en de ondernemers (verenigd in de BOSZ) hebben ook een belangrijk deel van de kosten op zich genomen, respectievelijk 75.000 en ruim 270.000 euro.

De beelden van de beveiligingscamera's worden met een glasvezelverbinding verstuurd naar de Regionale Toezicht Ruimte (RTR) in Zwolle, waar ze 24 uur per dag in de gaten gehouden kunnen worden. De RTR is ook een publiekprivate samenwerking tussen particuliere alarmcentrales en publiek toezicht (regiopolitie).