DOS voorkomt directe degradatie

ZWOLLE - DOS Kampen heeft zaterdag directe degradatie uit de eerste klasse weten te voorkomen door met 1-2 te winnen bij Be Quick '28. Man van de wedstrijd was Matthijs Winters. Hij scoorde beide treffers. Door de winst is AVW '66, dat won bij FC Horst, gedegradeerd. DOS moet nu aan de bak in de nacompetitie en treft in de eerste ronde Sparta Enschede.

DOS kende een moeilijke start in Zwolle. Be Quick '28 begon goed en was meteen dreigend voor het doel van DOS-goalie Nick Karel. In de 7e minuut viel de logische 1-0. Uit een voorzet vanaf rechts kopte de gevaarlijke Nejim el Atiaoui raak. Vier minuten later stond DOS al weer op gelijke hoogte. Na balverlies bij Be Quick '28 verscheen Matthijs Winters alleen voor doelman Jos de Gram. Winters maakte het vervolgens uitstekend af. Drie minuten later ging een fraai schot van Jaouad Akloud maar net over de lat. Doelman Karel zat er nog net met zijn vingertoppen aan.

Na het eerste kwartier kende DOS een goede fase en nam de motivatie wat af bij de thuisploeg. In de 18e minuut werd Aybek vanaf rechts uitstekend bediend, maar de spits nam de bal niet goed aan en had beter direct uit kunnen halen. In de 26e minuut kreeg Frank Post een moeilijke voorzet vanaf de linkerkant net niet onder controle. Even later was Post weer dreigend. Een verre uittrap van Karel werd door hem opgepikt. Post kapte, draaide en nam vervolgens het vijandelijke doel onder vuur. Keeper De Gram bracht redding.

Daarna kwam het duel weer in balans en was Be Quick '28 weer enkele keren gevaarlijk. Zo lette Karel, na een gevaarlijke combinatie door het centrum van DOS, goed op en kon hij net op tijd de bal pakken, voordat Sander Bolt af kon werken. In de 36e minuut draaide een vrije bal van El Atiaoui maar net naast de paal. Aan de andere k
ant werd de bal goed teruggelegd op Frank Koenderman, maar de DOS-routinier schoot over.

In de 52e minuut kwam DOS op een belangrijke 1-2 voorsprong. Winters schoot een vrije bal in de rechterhoek. Vlak daarna redde Karel, die weer veel waarde had voor zijn ploeg, op een knal van Caleb Rahajaan en bleef een slippertje van Karel zonder gevolgen. Be Quick '28 zette aan en was enkele keren dreigend. Het gevaarlijkste moment ontstond in de 59e minuut. El Atiaoui ontsnapte op links en speelde vlak voor Karel de bal iets te ver voor zich uit. Dat gaf Karel de gelegenheid om in te grijpen.

Be Quick '28, waarvoor niets meer op het spel stond, raakte vervolgens steeds meer de scherpte kwijt. In de 67e minuut had Yunus Aybek het karwei kunnen afmaken voor DOS, maar hij schoot naast. Twee minuten later ging een afzwaaier van Thomas van den Berg via de bovenkant van de lat over. Doelman Nick Karel had deze situatie echter goed onder controle. DOS controleerde de wedstrijd, maar het bleef uitkijken geblazen voor de spaarzame Zwolse stuiptrekkingen. In de 74e minuut kwam DOS goed weg toen El Atiaoui een grote kans verprutste.

In het laatste kwartier kwamen beide ploegen niet verder dan wat schoten. De zege van DOS kwam niet meer in gevaar. De opluchting was groot in het kamp van DOS, maar van grote blijdschap na afloop was geen sprake. De ploeg moet nog serieus aan de bak in de nacompetitie. De eerste opponent, Sparta Enschede, lijkt een tegenstander van formaat. Zaterdag treft DOS de tukkers op Sportpark De Maten. Dinsdag 24 mei is de tweede confrontatie in Enschede. De verliezer van deze tweestrijd speelt volgend seizoen in de tweede klasse. De winnaar plaatst zich voor de volgende ronde in de nacompetitie.