Stopverbod moet Grafhorst veiliger maken

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

GRAFHORST - Met een stopverbod voor de smalste straten van Grafhorst hoopt het college van burgemeester en wethouders een einde te maken aan verstoppingen van deze straten. Volgens wethouder Pieter Treep ontstonden geregeld gevaarlijke situaties doordat de wegen zo vol stonden dat hulpdiensten geen vrije doorgang zouden hebben.

Het verkeersbesluit geldt voor de smalste delen van de Voorstraat, de Achterstraat en de Kerkstraat. Sommige delen van deze straten zijn slechts 4,5 meter breed. Op de Branderijk worden parkeervakken aangebracht. Deze locatie die aansluit op De Kerkstraat kan dan beter gebruikt worden voor het parkeren van auto's. Automobilisten kunnen als ze willen stoppen naar deze plekken uitwijken.

De omwonenden zelf hadden een andere oplossing voor ogen. Zij zagen liever dat er een nieuwe ontsluitingsweg kwam die de Achterstraat en de Kerkstraat zou ontlasten, maar dit is volgens de gemeente niet wenselijk omdat deze weg door het IJsseldeltagebied zou lopen.

Volgens wethouder Treep is er dankzij goed overleg met de bewoners, toch veel begrip voor de maatregelen. Tijdens een drukbezochte dorpsavond heeft de gemeente in samenspraak met de bewoners een eerder voorstel aangepast. "Een goed voorbeeld van maatwerk", aldus Treep. " De omwonenden zijn nauw bij het proces betrokken geweest".

Het verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Brug waarna een bezwaartermijn van zes weken volgt. Alser  geen bezwaren binnenkomen worden op de trottoirband langs de aangewezen route gele doorgetrokken strepen aangebracht.

De kosten voor het aanbrengen van de belijning zijn gecalculeerd op 1200 euro. Het aanbrengen van de lijnen voor de parkeervakken kost volgens de gemeente 500 euro. De kosten komen ten laste van het budget 'stopverbod Grafhorst'.