Reflex verlaat laatste plaats in eredivisie

KAMPEN – Reflex is niet langer hekkensluiter in de eredivisie. De Kamper formatie won zaterdag in de degradatiepoule met 3-1 van Zaanstad. De ploeg was op belangrijke momenten mentaal sterker dan Zaanstad. Die ploeg staat nu, samen met SSS, onderaan in de degradatiepoule met vijf punten. Reflex heeft twee punten meer. Er moeten nog twee speelronden worden afgewerkt. Reflex had het in de eerste set moeilijk tegen Zaanstad. Bijna de gehele set liep het achter de feiten aan. In het slot van de set kwam Reflex nog even terug, maar Zaanstad gaf de voorsprong niet meer uit handen: 22-25.In de tweede set leek het de verkeerde kant op te gaan met de thuisploeg (6-10), maar Reflex knokte zich terug. Zaanstad begon fouten te maken en Reflex groeide in de wedstrijd. In het slot werd de marge uitgebouwd naar vier punten. Vervolgens pakte Reflex relatief eenvoudig de set (25-22).In de derde set ging het tot 11-11 gelijk op. Daarna was het stuivertje wisselen. Reflex stond drie punten achter (19-22), maar toonde opnieuw veerkracht. Opnieuw werd duidelijk dat de ploeg mentaal is gegroeid. Met Sandor van Straten en Robin van Capelle in een glansrol draaide Reflex de rollen om. De ploeg was gretig en mentaal sterker dan Zaanstad en toonde meer wil om te winnen. Na 24-24 ging Reflex er definitief overheen: 26-24.In de vierde set maakte Reflex het goed af. In deze set werd het seizoen van de eredivisionist uit Kampen goed weergegeven. De ploeg was in het begin de draad kwijt en stond al snel op een 3-8 achterstand. Daarna kwam de ploeg sterk terug uit een moeilijke positie. Reflex kreeg de set weer in handen en boog de achterstand om in een ruime voorsprong (21-16). Zaanstad lag op het schavot, maar bleef eigenlijk te lang in leven. Reflex was even de regie kwijt, Zaanstad kwam dichterbij (23-20), maar verder liet Reflex het niet komen. Nog even liet Reflex zien dat het zaterdagavond de baas was in de eigen Reflexhal. In de reguliere competitie had Reflex in zo’n situatie waarschijnlijk de set nog uit handen gegeven. Daar was zaterdag geen sprake van. De ploeg heeft zich ontwikkeld en piekt op het juiste moment. Robin van Capelle en Jasper Smit sloegen zelfverzekerd de benodigde punten binnen. Reflex won de vierde set met 25-21. Trainer Henk Hansma straalde na afloop. “Dit is super. Ze werken er zo hard voor. Het geloof en het zelfvertrouwen nemen met de dag toe en het niveau ook. Iedereen levert een bijdrage. Vorige week was de bank de grote aanjager. Nu was dat het publiek. Er zit nu heel veel wilskracht en veerkracht in de ploeg. Mooi om te zien.” En zo vallen alle puzzelstukjes bij Reflex ineens in elkaar en wordt er gepiekt op het juiste moment. “Daar werk je naar toe, maar het moet allemaal wel even gebeuren. Er moet een klik zijn en de jongens moeten erin geloven.” (door Gerard Meijeringh)