Subsidieactie energiebesparende maatregelen beindigd

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Ongeveer 1.370 zonnepanelen en bijna 18.000 m2 isolatie. Samen goed voor een jaarlijkse besparing van 256.000 Kwh elektriciteit, 126.000 m3 aardgas en 340 ton minder CO2-uitstoot. Dat is het resultaat van de subsidieactie van de gemeente Kampen voor energiebesparende maatregelen, die nu na ruim vier maanden is afgelopen. Het geld is op en er kan geen subsidie meer worden aangevraagd.


Sinds september 2011 konden eigenaren van (particuliere) woningen subsidie aanvragen voor zonnepanelen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en advies op maat. Hiervoor had de gemeente Kampen, dankzij een royale bijdrage van de provincie Overijssel, in totaal een bedrag van EUR 450.000 beschikbaar. Op 17 januari jl. was het volledige budget gereserveerd (en deels uitbetaald) voor in totaal 350 aanvragers. De meeste aanvragen hadden betrekking op zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Opvallend is dat er geen enkele aanvraag werd ingediend voor het terugwinnen van warmte uit douchewater of de aanleg van een groen dak.


Als alle maatregelen zijn uitgevoerd - naar verwachting medio dit jaar - wordt jaarlijks een besparing van ongeveer 256.000 Kwh elektriciteit en 126.000 m3 aardgas bereikt. Dit dankzij ongeveer 1.370 zonnepanelen en 17.900 m2 isolatie. Hiermee wordt de uitstoot van ongeveer 340 ton CO2 voorkomen. Daarnaast scheelt het enorm in de energiekosten.
Een vervolg op deze regeling is niet waarschijnlijk, omdat ook nu investeren in een energiezuinige en comfortabeler woning vaak al rendabel is zonder subsidie. Als straks de energieprijzen stijgen, zal dat steeds meer het geval zijn.


Via de site www.meermetminder.nl en www.milieucentraal.nl kunnen geïnteresseerden zich oriteren op de voor de eigen situatie meest geschikte oplossing. Men kan ook een gecertificeerd maatwerkadviseur inschakelen (adressen via eerstgenoemde site te vinden.)