Gemeente in het nauw in zaak bestemmingsplan Haatland

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN/DEN HAAG - De gemeente Kampen heeft de Raad van State in een eerdere zaak onjuist geïnformeerd en het bestemminhgsplan Haatland is door de gemeenteraad vastgesteld zonder goed op de hoogte te zijn van de juiste feiten. Een woordvoerster van de gemeente had donderdag de ondankbare taak om die kritiek te pareren tijdens een zitting bij de Raad van State.

Aanleiding voor die zitting waren de bezwaren die zijn ingediend tegen het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Haatland. Belangrijkste onderdeel daarvan is de omstreden bouw van twee windmolens. Die vormen samen met twee windmolens op het naastliggende bedrijventerrein Zuiderzeehaven een klein windpark, dat wordt ontwikkeld door ondernemer en gemeenteraadslid Bert Weever.

De twee windmolens op Zuiderzeehaven kunnen worden geplaatst, sinds de Raad van State het bestemmingsplan voor dit bedrijventerrein in oktober goedkeurde. De Raad moet nu beslissen of de twee molens op Haatland er ook mogen komen.

Gezien de vorige uitspraak van de Raad is de kans daarop groot. De bezwaren van de Natuurvereniging IJsseldelta over verstoring van het leefgebied van beschermde vogels werden toen door de Raad afgewezen.

Raadsvoorzitter Peter van Buuren vroeg de verenigingswoordvoerder dan ook wat die nog verwacht van de Raad in deze zaak. "Wij zitten ook vast aan die uitspraak. Je kunt niet verwachten dat de ene rechter A zegt en de andere B", stelde van Buuren.

Maar volgens de vereniging heeft de gemeente in de zaak Zuiderzeehaven de Raad onjuist geïnformeerd. De gemeente ontkende toen de aanwezigheid van verblijfplaatsen van de zeearend en de slechtvalk in de omgeving van de voor hen gevaarlijke windmolens. De vereniging heeft echter met foto's aangetoond dat de slechtvalk een verblijf heeft op de Eilandbrug en de Zeearend huist op het Roggebotzand.

Het natuuronderzoek van de gemeente was dus volstrekt onvoldoende, aldus de vereniging. Maar dat werd door een woordvoerder van de gemeente ontkend. Wel erkende hij dat het onderzoek een steekproef was, maar een verantwoorde steekproef die voldoende representatief was.

Het verblijf van de zeearend en de slechtvalk werd nu ook erkend door de gemeente. Toch is volgens de gemeente geen sprake van verstoring van hun leefomgeving. Zeearenden broeden zelfs tussen de windmolens in Noorwegen, betoogde de woordvoerder. Hij vergat daarbij volgens de natuurvereniging te vermelden dat de helft van de ruim 60 broedparen in Noorwegen zijn omgekomen in de molenwieken.

Voor de slechtvalk is er voldoende foerageergebied waar deze vogel naar kan uitwijken, stelt de gemeente. De kans dat die in de molenwieken terechtkomt, is volgens de gemeente dus uiterst klein. Overigens bleek de Raad zeer verbaasd over de inschatting van incidenten die door de gemeente zijn berekend. De kans op incidenten vond de Raad wel erg laag.

Het is de vraag of de Raad het vogelonderzoek accepteert. De gemeente beschikt bovendien nog steeds niet over de mogelijk vereiste vergunningen van de Natuurbeschermingswet en de Flora- en Faunawet.

Kritiek van de Raad was er ook op de regeling voor de bedrijven Erica Beton en Beton Son op Haatland. Die bedrijven hebben in het bestemmingsplan plotseling te maken gekregen met bouwvoorschriften die wel heel onredelijk uitpakken, aldus de Raad.

Verder bleek de gemeente zeer slecht op de hoogte van de situatie ter plaatse. En diezelfde kritiek liet vastgoedeigenaar Limberlost horen. Dit bedrijf zag enkele van zijn vier bedrijfswoningen op Haatland niet terug in het bestemmingsplan. Volgens de gemeente zijn daarvoor nooit bouwvergunningen verleend en staan ze er dus illegaal. Limberlost stelt dat de woningen er toch niet zomaar uit de lucht zijn komen vallen. De vraag is wie er moet bewijzen dat de woningen er legaal zijn geplaatst.

De uitspraak volgt binnen enkele maanden.