Ramspolbrug krijgt vorm

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

RAMSPOL/KAMPEN - Het Infrateam N50 Ramspol is vorige week in opdracht van Rijkswaterstaat gestart met de montage van de eerste serie betonelementen van de Ramspolbrug. Deze brug wordt de eerste energieneutrale brug van Nederland. In samenwerking met Lodewikus uit Oosterhout heeft Romein Beton uit Dodewaard een nieuw type prefab voorgespannen H-vormige brugligger speciaal ten behoeve van de Ramspolbrug ontwikkeld.


De 550 meter lange en 34 meter brede brug verbindt Ramspol en Ens en bestaat uit vier rijbanen en een parallelbaan. Elk brugveld van 21 liggers, samengesteld uit twee rechthoekige kokerliggers en negentien RHE-liggers, neemt drie montagedagen in beslag.


Het nieuw type brugligger biedt volgens Sarry van den Berg, projectleider van Romein Beton, een milieuvriendelijk voordeel. "De RHE-brugligger bevat namelijk geen polystyreen vulling, maar bestaat slechts uit beton, wapening en voorspanstaal. Een voordeel van deze aanpak is dat er geen extra milieubelastende grondstoffen en tempex nodig zijn.


De Ramspolbrug is de eerste energieneutrale brug in Nederland. Rijkswaterstaat wil de energie opslaan die vrijkomt bij het afremmen van de beweegbare klep als de brug dicht gaat. Samen met zonnepanelen in onder andere de randprofielen van de brug moet dat genoeg energie opleveren om de brug weer te openen.


Romein Beton is samen met hoofdaannemer Van Hattum en Blankevoort verantwoordelijk voor de levering en de complete montage van de prefab dekconstructie van de Ramspolbrug. Begin 2013 staat de ingebruikname van de brug gepland.


Op de foto zijn de werkzaamheden aan de Ramspolbrug op unieke wijze te zien.