Nostalgische musicalkomedie over zeezender Veronica

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Een musicalkomedie over de opkomst, de glorie, de ondergang en de wederopstanding van het legendarische zendschip Radio Veronica. Vol met 'hits' uit de Nederlandse popgeschiedenis. 'Herinnert u zich deze nog?!!'  is op 10 maart vanaf 20.15 uur te zien in de grote zaal van Stadsgehoorzaal Kampen.

Het lijkt wat vreemd; een musical maken over radiopiraat Veronica. Ook een van de hoofdrolspelers, Annick Boer, deelde aanvankelijk die mening, om deze later weer snel bij te stellen. "Als voorbereiding zijn we met de mannen van vroeger naar het rockmuseum geweest. En ze hebben allemaal zo'n passie voor die tijd." Annick, die in de musical de rol speelt van coverzangeres Lizzy, werd aangestoken met dat 'gevoel' dat  ze in de musical terug laat komen. "Wat ik met dat gevoel bedoel? Dat je je passie volgt, niet gewoon maar doet wat je ouders zeggen en je eigenheid bewaart. Uit die burgerlijkheid stappen en je eigen gang gaan," verduidelijkt de musicalster, die dat gevoel meeneemt in haar rol als dochter van strenge ouders. In de voorstelling volg je het verhaal van de rebelse radiozender Veroncia  en tegelijkertijd een familie uit de zestiger, zeventiger jaren."Een van de dj's wordt verliefd op mij", vertelt Annick. In de voorstelling komen ook bekende figuren voor zoals Rob Out en Tineke de Nooij. Fictie en non-fictie lopen door elkaar.

Gouwe ouwen
'Herinnert u zich deze nog?!!' speelt zich af op het hoogtepunt van de roem van de 'piratenzender'. Veronica was het symbool van vrijheid, was rebels en tegen de regels in, maar stond ook voor veiligheid, gezelligheid en nostalgie. Maar de voorstelling is vanwege het liefdesverhaal ook ontroerend en een unieke vorm van musical, komedie en radio-on stage. "Het is een poppy-musical en fragmentarisch", meldt de musicalster, die het een beetje vergelijkt met 'Doe Maar', waar ze ook in meespeelde.
Tijdens de voorstelling wordt het publiek getrakteerd op gouwe ouwen zoals 'Words' en 'Love and feeling', en is het voor luisteraars van toen en nu daarom een feest van herkenning. "Behalve bekende liedjes zijn er ook nieuwe geschreven door onder andere Jan Rot. Niet alleen ouderen, ook jongeren vinden het leuk en we hebben al goede recensies gehad", vertelt Annick Boer enthousiast.


Herschreven
De musical over de legendarische zeezender heeft een lange aanlooptijd gehad. Na de dood van Antonie Kamerling; die een belangrijke rol zou hebben gespeeld, is de voorstelling herschreven. "Jelka van Houten kon zich niet meer in de veranderingen vinden en dat begrijp ik ook wel", legt Annick uit. De theaterliefhebster, die bekend is van diverse musicals als 'Ja Zuster, Nee Zuster', en optredens in Klokhuis en Kopspijkers, werd gevraagd de rol van Van Houten in te vullen en dat doet ze graag. Wat ik het leukste nummer vindt? Het openingsnummer 'Dit is Veronicaaaaaa'", zo zingt ze de bekende tune " Je ziet ook dat de mensen in de zaal dan heel blij gaan kijken."
Musicals en theater zijn haar lust en haar leven. "Het liefst een combinatie van beiden", concludeert de hoofdrolspeelster, die afstudeerde aan de kleinkunstacademie. "Ook volgend seizoen staat weer vol met leuke projecten. Dan speel ik in de toneelstukken 'Vincent van Gogh en 'Mama."


 


'Herinnert u zich deze nog' is te zien op donderdag 10 maart in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal Kampen om 20.15 uur. / 34,50 euro / Sgz-pas: 29,50 euro).