Leoni Jansen inspireert met The Third Road

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Zangeres en theatermaakster Leoni Jansen verbindt, inspireert en troost met The Third Road, een voorstelling waar verhalen en liedjes op bijzondere wijze samenkomen. Van Keltische folk of Afrikaanse klanken tot popliedjes van Leonard Cohen. Wie haar op donderdag 23 februari in de Stadsgehoorzaal bezoekt, wordt voor twee uur meegenomen in haar veelzijdige wereld.

Geloven
"Voor het eerst heb ik ook gebruik gemaakt van videokunstenaars", vertelt ze bevlogen. De associatieve beelden die op twee schermen te zien zijn ondersteunen de muziek en de verhalen die de zangeres tussendoor vertelt. " The Third Road gaat ook over haar leven. "Over mijn moeder, maar ook over de keuzes die je maakt. Je kunt weg a nemen of weg b maar ook die derde weg."
Onderwerpen als geloven komen ook aan bod in haar veelzijdige voorstelling. "Ik ben niet gelovig opgevoed maar voel wel aan dat er iets hogers is, al heb ik dat nog niet vormgegeven", vertelt Jansen die voor het project 'de Preek van de Leek' onlangs als eigentijdse dominee al de kansel beklom. De theatervrouw, die in de tachtiger jaren bekend was als presentatrice van onder meer het Jeugdjournaal en zong op het trouwfeest van Willem Alexander en Maxima heeft veel meegemaakt. Maar The Third Road is zeker niet alleen melancholisch. "Ik ben ook een vrolijke vrouw. Na de voorstelling zie ik de mensen gelukkig en (aan)geraakt weer de zaal uitgaan."
Wat Jansen overbrengt met haar veelzijdige repertoire is voor iedereen verschillend. "Want om iemand te raken zul je eerst bij je eigen gevoel moeten komen en dat universeel maken. Het mooiste compliment wat ik kreeg was van een mevrouw die vertelde dat het leek alsof de voorstelling speciaal over haar ging."

Afrika
Jansen volgde ooit de kleinkunstacademie en was eind zeventiger jaren dj bij de Vara. "Ik moest programma's samenstellen en ben daar echt gevormd in de muziek. Zo heb ik met hele goede mensen samengewerkt als Felix Meurders en Willem van Beusekom en veel van hun geleerd."
Naast zangeres is duizendpoot Jansen ook de regisseur van theatervoorstellingen van de bands Room Eleven en Sensuàl en samensteller en regisseur van theaterprogramma's als The African Mama's en de opvolger Daughters of Africa. En met Afrika heeft ze een bijzondere band. "Die levenlust van de mensen,.. dansen en zingen horen daar echt bij het leven. In Nederland gebeurt het niet vaak dat mensen zomaar gaan dansen op straat. Binnenkort vertrek ik weer naar Kenia."
Maar aanstaande donderdag is ze op Kamper bodem te zien in The Third Road, waar Jansen in de Stadsgehoorzaal vanaf 20.15 uur een brug slaat tussen de verschillende muziekculturen. Of ze al veel leuke reacties heeft gekregen op deze voorstelling? "Vaak vragen ze waarom zoiets nooit op tv te zien is. Maar dat heb ik niet in de hand, en ik houd er van om in een theater te spelen. Ook vind ik het erg leuk als CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming)-leerlingen naar mijn voorstelling komen kijken. Dan blijkt vaak dat ze net als ik ook dol zijn op Joni Mitchell en Leonard Cohen."