Oproep melden uitkeringsfraude onder de loep

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Wethouder Lidi Kievit gaat bekijken of de oproep aan burgers om vermoedens van uitkeringsfraude te melden, zoals die nu op de website van de gemeente staat, kan worden aangepast. De woordkeuze is in de ogen van een aantal politieke partijen stigmatiserend voor een groep mensen waarvan slechts een klein percentage fraude zou plegen.


Ook bij toekomstige acties omtrent het opsporen van uitkeringsfraude zal Kievit, al dan niet puttend uit een brief van de clitenraad waarin een andere formulering wordt bepleit, oog hebben voor de wijze van communiceren. De oproep zorgde voor nogal wat ophef bij sommige politieke partijen, waar andere juist prima achter zowel de actie zelf als de toon ervan kunnen staan.


Kampenaren die vermoeden dat bijvoorbeeld een buurtgenoot ten onrechte een uitkering geniet worden in de internetpublicatie gestimuleerd dat te melden, eventueel anoniem. Volgens Nieke Jansen van GroenLinks is dat een aantal uitkeringsgerechtigden rouw op het dak gevallen. "Zij vragen zich nu af of er naar hen wordt gekeken met de ogen van iemand die zich afvraagt of zij ook tot de groep van fraudeurs zouden kunnen behoren." De PvdA wil graag dat duidelijk wordt gemeld dat het om een kleine groep gaat en Rie Woning van Gemeente Belang Kampen sprak haar ongenoegen uit over het anoniem melden -''doe het dan tenminste openbaar''- en vindt het sowieso heel verkeerd dat burgers de rol van de sociale recherche op zich nemen. Het risico op situaties waarin iemand een ander een hak wil zetten is volgens haar reel.


Kievit benadrukte echter dat de eigen consulenten uiterst zorgvuldig natrekken of er eventueel sprake is van fraude voor er ook maar een andere stap wordt gezet. En over de opsporing zelf: "Kampen doet het goed als het gaat om de bestrijding van uitkeringsfraude. Zowel wat betreft de intake waarbij de consulent kijkt of iemand terecht een beroep doet op een uitkering als bij de controle." Alleen wat betreft de leefomstandigheden -is iemand bijvoorbeeld gaan samenwonen- heeft de gemeente vaak weinig zicht op de situatie. Wisse Ruyter van D66 stelde voor om duidelijk bij toekomstige acties aan te geven dat het vooral in deze hoek wordt gezocht, maar dat daarin zag Kievit dan weer een risico tot stigmatiseren. Zij blijft het liever breed benaderen.


SGP'er Gert Bakker ziet in de tekst van de gemeente geen enkele vorm van stigmatiseren. "Fraude moet altijd worden bestreden. Of het nu gaat om een rijk of arm persoon. Het is de plicht van elke burger om daar wat aan te doen. Je kunt diegene die fraudeert daar eerst zelf op aanspreken en de kans geven om er mee op te houden", aldus Bakker, volgens wie je als dat niet helpt het dient te melden. In dat geval is er in zijn ogen zeker geen sprake van 'klikken'. Bakker kreeg bijval van onder andere de VVD.