PvdA betreurt vertrek 'pitbull'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - "De Kamper politiek is een echte pitbull kwijtgeraakt", dat zegt PvdA-fractievoorzitter Janita Tabak een dag na het vertrek van wethouder Jan Wieten. Tabak betreurt het vertrek van de rassocialist, die sinds 1986 aan de Kamper fractie verbonden was, maar ze heeft ook respect voor zijn 'moedige besluit'. "Ik neem daar mijn petje voor af".



Tabak en haar partijleden zijn enkele dagen voor de openbare bekendmaking persoonlijk door Wieten op de hoogte gesteld. "Wij warem toen net zo overrompeld als iedereen nu. Achteraf hadden we misschien wel eerder wat signalen op kunnen pikken, maar dat is achteraf. We hebben een emotioneel gesprek met Jan gevoerd en hierna konden we niet anders dan concluderen dan dat we veel respect hebben voor zijn openhartige beslissing."



Vasthoudendheid


Volgens Tabak raakt de Kamper politiek met het vertrek van Wieten een 'pitbull' kwijt. "Als Jan zich eenmaal in een onderwerp heeft vastgebeten, dan laat hij niet los voordat hij zijn doel bereikt heeft. Het is een doorzetter, met een duidelijke mening die met volle overtuiging achter zijn principes staat."


Volgens Tabak heeft deze vasthoudendheid ervoor gezorgd dat Wieten de afgelopen jaren veel bereikt heeft. "Met name op het gebied van volkshuisvesting, de reconstructie van de Hanzewijk, het Kulturhus en de zorgboulevard heeft hij erg veel werk verzet. Zijn grootste prestatie is volgens mij de invoering van de wmo. Dit was een erg omvangrijke klus die hij uitstekend heeft aangepakt. Kampen scoort op dit gebied volgens onderzoek na vier jaar een ruime voldoende en ik durf wel te stellen dat dit volledig aan de vasthoudendheid van Jan Wieten en zijn medewerkers te danken is."



Markant persoon


De PvdA-fractie zelf verliest door Wietens vertrek volgens Tabak een markant persoon die door de jaren heen altijd zichzelf gebleven is. "Okay op een gegeven moment veranderde hij wel een klein beetje. Hij ging maatpakken dragen, en bezocht later zelfs een kapper", lacht Tabak, "maar in de kern is Jan altijd zichzelf gebleven. Een aardige, hondsloyale man met een duidelijke mening, die hij met verve verkondigde."


Tabak zegt dat zij zelf tijdens haar politieke carrière veel aan Wieten gehad heeft, vooral toen zij zich in 2002 nieuw bij de partij aansloot. "Hij heeft nooit onderscheid gemaakt tussen nieuwkomers of oudgedienden en was echt een steunpunt voor nieuwe leden. Aan zijn duidelijke mening heeft iedereen veel gehad, maar je kan ook enorm met hem botsen", lacht Tabak. "Dat is mij vaak genoeg overkomen, maar het mooie aan Jan is dat dergelijke discussies nooit negatieve gevolgen hebben. De volgende dag lachte je allebei hard om het meningsverschil. Hij is een integer persoon en we zullen zijn aanwezigheid in de politiek onwijs missen."

(door Nick de Vries)


Lees ook: Wethouder Jan Wieten stopt per direct.
Lees ook: PvdA wil binnen zes weken nieuwe wethouder.