Lezing over 'Ik en Wij'

Partnerbijdrages

KAMPEN - Drs. Eelco Elzenga uit Apeldoorn geeft dinsdag 11 oktober de lezing 'Ik en Wij'. Deze wordt gehouden in het gebouw 'De Regenboog' aan de Broederweg 32 en begint om 20.00 uur.

"Nu in het parlement weer volop discussie wordt gevoerd over inperking van 'de macht des Konings' is het nuttig om in bredere kring dan de Haagse stil te staan bij de grondwettelijke verplichtingen die parlement (wij) en koning (ik) ten opzichte van elkaar zijn aangegaan", verduidelijkt Elzenga, oud-kampenaar en oud-directeur van het nationaal museum paleis het Loo. "De Nederlandse Grondwet bevat vanaf zijn ontstaan in 1814 met betrekking tot de soevereiniteit oftewel het koningschap een aantal artikelen over de herkomst ervan, de wijze van troonopvolging, de bediging en inhuldiging. In de loop der tijd is op die punten de Grondwet aangepast en vereenvoudigd. Onveranderd echter zijn gebleven de eedsformulieren voor de inhuldiging, waarbij is gestreefd het wezen van de wederzijdse verplichtingen tijdloos vast te leggen."

Op 11 oktober gaat het over de 'kleine lettertjes' in ons staatsbestel waarin is vastgelegd hoe 'wij' en 'ik' met elkaar horen om te gaan en of het parlement zich aan zijn eigen regels houdt.

Niet-leden van de vereniging betalen een bijdrage van 2 euro.