Waakzaamheid in verband met hoog water

Partnerbijdrages

KAMPEN - Waterschap Groot Salland, de gemeente Kampen en de operationele diensten zijn momenteel extra waakzaam in verband met hoog water. De aandacht gaat met name uit naar de laaggelegen Willem Meijerpolder en Mandjeswaard. De waterstand is hier op dit moment 61 cm boven NAP. De dijken liggen op een hoogte van 100 tot 150 cm boven NAP.

Door een combinatie van hoge waterafvoeren vanuit de Overijsselse Vecht in het Zwarte Water en daarvandaan in het Zwarte Meer en harde noordwestenwind hoopt het water zich op. Daarnaast sloot eerder vandaag de Balgstuw om het achterliggende gebied te beschermen tegen opstuwend water vanuit het IJsselmeer en Ketelmeer. Inmiddels is de Balgstuw weer naar beneden.

Sinds 19.30 uur vanavond heeft het Waterschap Groot Salland zo'n 60 dijkwachters ingezet om de dijken rond het Kampereiland te controleren op beschadigingen aan de grasmat. Ook wordt de algemene conditie van de dijken scherp in de gaten gehouden.

Er is op dit moment geen sprake van acute dreiging, de waterstanden worden nauwlettend in de gaten gehouden. Voorlopig adviseert de gemeente de website van de gemeente Kampen in de gaten te houden (www.kampen.nl). De bewoners van het gebied zijn geïnformeerd per brief. De gemeente Kampen heeft een publieksnummer ingesteld: 038 339 4153.

De gemeente Kampen beraadt zich momenteel op eventueel te nemen maatregelen, mocht dit noodzakelijk worden.