Kamper cartograaf Jan Schilder exposeert in Casla

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ALMERE - De tentoonstelling van de Kamper cartograaf, ontwerper, tekenaar en vormgever van de  Provincie Flevoland Jan Schilder, is afgelopen dinsdag officieel geopend in Casa Casla in Almere. Schilder toont in Casla vrij werk, geïnspireerd op het landschap, de stedenbouw, de infrastructuur en de bewoners van Flevoland.
Jan Schilder startte als cartograaf in 1967 bij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). Vervolgens trad hij op 1 januari 1987 in dienst bij de provincie Flevoland als hoofd Bureau Cartografie en Grafisch Ontwerp. Hij mag de (mede)vormgever van de Flevoland worden genoemd. In het kader van het 25-jarige bestaan van de Provincie toont Jan Schilder zijn vrije werk, gebaseerd en geïnspireerd op het (stedelijk) landschap en de opbouw van Flevoland.
Nieuwsgierigheid en toeval hebben hem tot cartograaf gemaakt. Gepassioneerd door kaarten en nieuwe ontwikkelingen kwam hij in aanraking met de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en heeft hij daar zijn passie tot werk weten te maken: de wereld van de cartografie. Als medewerker bij de afdeling Landmeetkundig Werk van de RIJP heeft hij meegewerkt aan de vormgeving van de Provincie Flevoland.


Voor de inrichting van de nieuwe polders tekende hij kaarten waarmee de plannen op een begrijpelijke manier inzichtelijk werden gemaakt. Tot 1970 handwerk, daarna met de computer. Dankzij nieuwe technologie was het mogelijk gelaagdheden in de cartografie aan te brengen. De RIJP was hiermee een absolute innovator en vond in Jan Schilder een gepassioneerd uitvoerder.

Flevocartografie
De pioniersgeest van de poldercartografen bleef niet onopgemerkt en hun vernieuwende stijl van kaarten maken staat nu wereldwijd bekend als de Flevocartografie, tot drie keer bekroond in 1989, 1997 en 2000 met de Nederlandse Cartografieprijs.
De tentoonstelling van Jan Schilder is te bezichtigen in Casa Casla aan het Weerwaterplein 3 in Almere.