Afbeelding

Oud en Nieuwfeest Delta Manege financieel zwaar onder druk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

IJSSELMUIDEN - Het traditionele feest tijdens oud en nieuw in de Delta Manege loopt gevaar. De stichting organisatie heeft de gemeente gevraagd om meer geld bij te dragen, om de teruglopende bezoekersaantallen te compenseren. In plaats daarvan heeft de gemeente juist besloten om minder bij te dragen.

Na het afbranden van de Buitenwacht, was de verwachting dat de Delta Manege meer feestgangers zou mogen ontvangen tijdens de jaarwisseling. De gemeente heeft toen besloten om de extra kosten voor de beveiliging van de manege te vergoeden. Dit ging om zo'n 2500 euro per jaar.

De laatste jaren trekt het feest in de manege echter steeds minder bezoekers. Reden voor de organisatie om in september van dit jaar om een extra vergoeding te vragen. De gemeente trekt echter een andere conclusie: het bedrag dat beschikbaar gesteld wordt, kan omlaag, want er is minder beveiliging nodig.

De gemeente gaat nu uit van een maximumaantal van zo'n 1000 bezoekers. Er is één beveiliger nodig per 500 mensen, dat betekent dat de organisatie twee beveiligers nodig heeft tussen 01.00 en 06.00 uur. De gemeente rekent een uurtarief van 75 euro en geeft nu dus nog slechts een vergoeding van 750 euro per jaar.

Burgemeester Koelewijn heeft in een gesprek met de organisatie van het feest aangegeven dat hij het lagere bezoekersaantal vervelend vindt voor de manage, maar dat hij geen rol voor de gemeente weggelegd ziet in dit probleem. De organisatie van het feest gaf tijdens dit gesprek ook aan dat zij zware concurrentie ondervinden van de Stichting oud en Nieuw in IJsselmuiden. Zij organiseren overdag een feest dat ook geld van de gemeente krijgt. Volgens de organisatie drinken bezoekers hier al het nodige alcohol, waardoor zij 's avonds in de manege minder geld uitgeven. De gemeente zegt echter dat dit feest een andere doelgroep heeft, en dat het in de plaats gekomen is van andere ongewenste activiteiten die in het verleden op het Markeresplein plaatsvonden.