Afbeelding

Sporten met God mag stimulans zijn voor carrière topsporter

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – Voormalig marathonschaatser en skeeleraar Geert Plender presenteerde onlangs zijn boek ‘Geloven in Topsport’. In zijn carrière vroeg de Kampenaar zich vaak af of sport en geloof samen gaan. In zijn boek geeft Plender een duidelijk antwoord.

In het boek vormt zijn eigen ontwikkeling de rode draad. “Ik kom uit een traditionele kerk”, vertelt Plender. “Ik merkte dat ik goed was in schaatsen. Ik ging elke dag trainen en droomde van een carrière. Maar ik voelde weerstand. Was dit te combineren met mijn geloof? Hoe kun je in een wereld die draait om jezelf, bezig zijn met God? Hoe ik kan ik overeind blijven in deze egoïstische wereld? Ik kreeg een schuldgevoel. ‘Wat vindt God hiervan”, vroeg ik me af.” Deze tweestrijd ging ten koste van zijn prestaties. “Ik had er last van. Was bang om te falen en speelde op safe.”

Plender ging op zoek naar antwoorden. “Ik kwam op het punt: ‘Wie is God dan echt’? Ik leerde God anders kennen. Het was niet zo zwart-wit. Het gaat erom dat de basis goed is. De identiteit zit erin dat je bij God hoort. Als je met de intentie gaat sporten, is het goed. God heeft mij zo gemaakt. Hoe kun je God beter eren, dan de cadeautjes die hij geeft uit te pakken.”

De geboorte van zijn zoontje speelde een belangrijke rol. “Toen ik hem op zijn loopfietsje door het huis zag racen, had ik echt een speciaal moment. Hij was zo in zijn element. Dat was een signaal. Het mooiste was om te zien dat hij alles gaf. Ik heb alles van God gekregen. Hoe kun je hem dan het beste dienen? Je kunt je wel als sporter terugtrekken uit de sportwereld of als bankier uit de bankwereld, maar waar zijn we dan nog? Waar is God dan nog? Onze roeping is daar wel te zijn en iets te laten zien. Dat is een getuigenis op zich. Wie dicht bij God leeft, hoeft nergens bang voor te zijn. Dat is iets wat ik heb geleerd. Sporten met God geeft juist de onbevangenheid die je naar grote hoogten kan stuwen. Sporten met God kan een stimulans zijn.”

Daarna voelde Plender zich bevrijd. “Dat heeft me enorm geholpen. Ik was onbevangen. Ik mocht uitblinken van God, ik hoefde het niet te doen voor iemand anders.”

Plender putte niet alleen uit eigen ervaringen. Als journalist interviewde hij in het verleden diverse topsporters, zoals René Ruitenberg, Michel en Ronald Mulder en Marianne Vos over sport en geloof. Deze verhalen zijn in uitgebreidere versies ook gepubliceerd in het boek ‘Geloven in Topsport.

Met zijn boek wil hij mensen een leidraad geven. “Iedereen stelt wel eens de vraag: ‘Wat doe ik met mijn leven’? Dit boek kan daarbij helpen”, besluit Plender.

Het boek is te koop bij de Christelijke Boekhandel De Rank en via bol.com.