Kritiek op marktgelden: College houdt voet bij stuk

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Bestuurslid Jaap ter Weele van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel heeft maandag een pleidooi gehouden voor een ‘transparantere’ berekening van marktgelden. Tijdens een commissievergadering hekelde Ter Weele de huidige wijze.

Hij stipte met name het feit aan dat voor de drie verschillende markten in de gemeente dezelfde gemiddelden worden berekend. Ook ontbreekt er volgens hem een gespecificeerde nota van het gebruik van elektriciteit en wees hij er op dat er voor de Plantagemarkt twee dagdelen in rekening worden gebracht terwijl je volgens hem alleen moet kijken naar kostendekkendheid.

Wethouder Geert Meijering herkende zich totaal niet in de suggestie dat de argumenten van de kooplieden van tafel zijn geveegd. “Dit onderwerp is te voor en te na besproken.” Meijering benadrukte verder onder meer dat het delen van de kosten (onder andere inning, elektra, gas en handhaving) door het aantal vierkante meters heel transparant is en dat Kampen hierin zeker niet uniek is. Hij gaat dit niet heroverwegen.

Met dat laatste reageerde de wethouder op een oproep van Lenie van Asselt (SP) die zei dat als gemeenten verschillende methodes hanteren en de marktkooplui niet content zijn met deze manier van berekenen er gekeken kan worden naar zo’n andere werkwijze. Net als sommige andere commissieleden benadrukte Van Asselt dat het goed zou zijn om de kosten daar neer te leggen waar ze worden gemaakt. Anders gezegd dat als de ene marktkoopman- of vrouw, ongeacht de grootte van de kraam, meer stroom verbruikt dan de ander, die meer betaalt en de ander minder.     

Volgens Meijering heeft een meerderheid van marktkooplieden echter ingestemd met deze werkwijze. Mede daarom nam hij ‘vol verbazing’ kennis van de lezing van Ter Weele. Die op zijn beurt kon de wethouder totaal niet volgen in de redenering dat het eerlijk is om twee dagdelen in rekening te brengen omdat de markt (Plantagemarkt, red.) er op zaterdag twee dagdelen staat. “Het gaat niet om dagdelen, het gaat om de kosten. Stel je eens voor dat je op een terras zit en met een groep mensen voor vijfhonderd euro consumeert en dat de uitbater de rekening verdubbelt alleen omdat je er langer hebt gezeten.”

GroenLinkser Niels Jeurink vond het vreemd dat dit onderwerp ter sprake kwam (via een inspreekbeurt van Ter Weele, red.) in een commissievergadering. “Hiervoor hebben wij het college van b en w gemandateerd. Komen het college en een groep belangenbehartigers er niet uit, wat een keer kan gebeuren, dan kan men een beroep doen op een mediator. Of in het uiterste geval naar de rechter stappen, maar laten we hopen dat het zo ver niet komt.”