Afbeelding
Mister M

Mister M gaat niet de diepte in

· leestijd 2 minuten Algemeen

Het duurt even maar dan krijg je ook wat. Lang had de Raad van State de vraag in behandeling of de hoogwatergeul mag worden aangelegd. Alle dagen van negen tot vijf (weekend, feest- en vakantiedagen uitgezonderd) hebben de hoogste rechters in ons landje zich het hoofd gebroken over de gewetensvraag die Kampen hoofdbrekens bezorgde. Eindelijk is het hoge woord eruit. Er mag, naast het uitbaggeren van de IJssel, ook diepgang komen in de vorm van een kunstmatige aftakking van die waterweg. Doch wangebruik daarvan wordt begrensd.

Het polderen heeft nu ook het hoogste rechtsorgaan bereikt. Dat is te concluderen uit de uitspraak van de RvS. Geniaal heeft de RvS de belangenbehartiging van alle partijen ter harte genomen. De kwetsbare mens mag een hoogwatergeul aanleggen om zich te beschermen tegen vloeden en het stoere rietgevogelte wordt gevrijwaard van gevaarlijk dan wel verstorend vaarverkeer. Kampen gaat zich nu aan alle kanten met water omringen, zoals vroeger een slotgracht kastelen omzoomde. Toen bestonden de belagers uit vijandige soldaten, nu bestaat ze uit vijandig water. Dat moet zo snel mogelijk afgevoerd worden om bijvoorbeeld ook onze Zwolse buren droge voeten te garanderen.

De grote vraag, waaraan geen Kamper kwismaster zich zal durven branden, is de vraag of de gemeente gehoor zal geven aan de uitspraak van de Raad van State. Die mogelijkheid bestaat want resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. ”De uitspraak moet nog bestudeerd worden”, is de veelzeggende reactie uit de politiek. Zou er achter de schermen een wedstrijd voor advocaten uitgeschreven zijn wie als eerste een maas in de wet ontdekt om de uitspraak ’legaal’ naast zich neer te leggen? Een slecht verliezer heeft de gemeente zich al vaker getoond of ze wist haar handen in onschuld te wassen.



Toch is met de hoogwatergeul straks nog lang niet alle rampspoed afgewend. Want wat als de dijken breken en de Kamper badkuip volstroomt? Zou het niet verstandig zijn om de thuishaven van de Ark van Noach te verleggen van Dordrecht naar Kampen? Dan kan in deze replica de Kamper mensheid zich redden als de zondvloed komt. Zelfs politiek verantwoordelijken voor de destructieve, en achteraf ongetwijfeld onnodig gebleken, hoogwatergeul zijn welkom in de ark volgende het gebod ”heb uw vijanden lief”. Zo wordt het toch nog gezellig. Verantwoordelijk wethouder Veldhoen concludeert na de gerechtelijke uitspraak dat ”iedereen met lege handen staat”.

Komt dat even goed uit met de feestmaand december voor de boeg. Sinterklaas zal graag de handen van Gerrit Jan komen vullen– met taai taai en marsepein. Of bevredigt dat niet zijn drammende ambitie? Gerrit Jan huilde tranen met tuiten na de raadsuitspraak. Een half Reevediep zou ermee gevuld kunnen worden. Doch het zijn tranen als van een dier dat niet zijn intrede zal doen in de jubelend aangekondigde nieuwe flora en fauna. Misschien maar goed ook. De tranen van dat dier zijn al triest en schijnheilig genoeg. Krokodillentranen.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel