'God is nog lang niet klaar met BREEZE in Brunnepe'

· leestijd 2 minuten Algemeen

 

KAMPEN – Een plek waar je als tiener samen met leeftijdsgenoten het weekend inluidt en waar je ouders jou met een gerust hart naar toe laten gaan. Een plek ook waar je leuke dingen doet, lekker jezelf kunt zijn en iets kunt leren uit de Bijbel, ongeacht of je wel of niet kerkelijk bent. Dat alles bestond nog  niet in Kampen aldus Kim van Marle. Totdat een jaar geleden in De Riete aan de Noordweg in Brunnepe tienergroep BREEZE het levenslicht zag. 

Een jaar later bestaat BREEZE uit een vast tiental tieners – leeftijd 12 tot 15 jaar – en wisselende aanloop. “We hebben hier wel eens met zijn drieën gezeten maar ook wel met twintig tieners.”  Kim zelf maakt deel uit van de organisatie achter BREEZE. De frisse wind die nu door Brunnepe waait, mag wat haar betreft neerstrijken in de rest van de stad en haar buitengebied. En de wind lijkt uit de goede hoek te waaien. BREEZE mocht onlangs 1.661 euro in ontvangst nemen. Een bedrag dat het gevolg is van een omgekeerde collecte tijdens een dankdienst op de Oogstfeestdag dit jaar in Kamperveen, de woonplaats van Kim.

Een omgekeerde collecte, wat moet Kampen zich daar bij voorstellen? Kim: “Normaal gesproken geef je tijdens een collecte geld. Deze keer mocht je geld pakken uit een ‘schatkist’. Met de opdracht om dat geld met jouw talenten te vermenigvuldigen. “Cupcakes bakken, de was doen bij de buren, je mocht het helemaal zelf bedenken.” Het bleek even origineel als doeltreffend. Kim: “We hebben wel eens in een bijna lege kas gekeken. Hiermee kunnen we tijden vooruit. De Kamperveense ziet er de leiding van God in. “Dat geloof ik zeker. We zijn nog maar net begonnen. God is nog lang niet klaar met BREEZE in Brunnepe.”  

Bij BREEZE werken ze met een programma van Youth for Christ. Tieners doen binnen dat programma mee aan korte activiteit van circa tien minuten. Activiteiten in spelvorm. Daarnaast wordt er ook uit de Bijbel gelezen . De combinatie van korte spellen en uit de Bijbel lezen is volgens Kim een ideale combinatie. Zo blijft het leuk voor de jeugd, zonder dat er een overmatig beroep wordt gedaan op  het concentratievermogen van een van energie overlopende jongere. Belangrijk is evenzeer dat ze gek kunnen doen, zichzelf kunnen zijn.  Een voor de hand liggend Bijbelthema nu zou zijn de gelijkenis van de talenten. Toch? Kim: “’Ja daar willen we wat mee gaan doen, al weten we nog niet wat precies.”

Thema’s zijn er echter te over. Wat zegt de Bijbel bijvoorbeeld over feesten, uiterlijk en bezorgdheid? Dat lijken eigentijdse onderwerpen, maar volgens Kim is dat zeker niet zo. “Het is leuk om te zien hoe tieners zich er over verbazen dat bezorgdheid en je onzeker voelen tweeduizend jaar geleden net zo gewoon waren als nu. De Bijbel zegt er concrete dingen over.” Wat betreft BREEZE heeft Kim echter alle vertrouwen. Vanaf het begin af aan lijkt het niet tegen te zitten, al gaat het soms net even iets anders dan verwacht. “Het balletje is eigenlijk aan het rollen gekomen door een oproep van John Kramer tijdens een mannenavond van de Vierde Musketier. Ik was daar als vrouw uiteraard niet aanwezig, maar mijn vriend Marc wel. Hij hoorde hoe John Kramer een oproep deed of beter gezegd iets in het midden legde. “Ik zou het mooi vinden als er een goede plek komt voor tieners in deze plaats”, zei hij. Daarna hebben wij en anderen het opgepikt. Ik bid dat het groter en mooier wordt en hoop dat anderen dat ook doen. Bidden voor BREEZE.” Elke vrijdag staat er vanaf 19.30 uur een team klaar om de tieners te begeleiden. Wie dat ook in dat team wil, kan mailen naar kimvanmarle@hotmail.com.