Carbidbeleid blijft balanceren: Veel stappen gezet in de afgelopen jaren

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – De traditie van het carbidschieten in ere houden en tegelijkertijd eventuele overlast tijdens en rondom de jaarwisseling beperken,  het blijft een kwestie van balanceren op een dun koord. Dat bleek maar weer eens tijdens een commissievergadering.

Als het aan het college ligt wordt een zone niet eerder als carbidvrij aangewezen dan het moment waarop bijvoorbeeld bewoners van verzorgingstehuizen daar om vragen. Burgemeester Bort Koelewijn motiveerde dat door te zeggen dat te veel regeltjes de rebelse kant in de mens wakker maken. Anderzijds wees Koelewijn op wat er al is bereikt. “We zijn af van de situatie waarin er al vanaf de herfstvakantie werd geschoten.” Het gevolg van goed overleg met bewoners meent de burgemeester. Nieke Jansen van GroenLinks bracht daar echter tegenin dat er bewoners zijn die niet meer durven te zeggen dat ze er last van ondervinden. “Kunnen we voor die groep nu niet iets doen, door bijvoorbeeld naar andere locaties te kijken?”

Aanleiding voor deze discussie is het voorstel om de Algemene Plaatselijke Verordening te wijzigen. En wel zo dat het college zones mag aanwijzen waar een verbod geldt, zoals dat al voor vuurwerk bestaat. Commissie-breed bestaat er steun om het college die bevoegdheid te geven, waarbij de voltallige gemeenteraad een definitief akkoord zal moeten geven.

Over de vraag wanneer een carbidvrije zone er moet komen en waar lopen de meningen echter uiteen. Pascal Jacobs (D66) gelooft veel meer in gedoogzones. “Effectiever en efficiënter, aldus Jacobs. Hij vroeg zich verder onder meer af hoe je aangeeft dat het een carbidvrije zone betreft. “Plaats je dan borden.” Dat is een mogelijkheid aldus Koelewijn. Waar de burgemeester  het carbid schieten niet op voorhand wil beperken, staat hij juist een hardere aanpak voor bij vreugdevuren. Het strafrecht is volgens hem te beperkt. “De straffen zijn te licht. Ik geloof wat dat betreft veel meer in het bestuursrecht.”

Het plaatsen van een vuurkorf op Oudejaarsdag is alleen toegestaan als vooraf een aanvraag is ingediend en eventuele rommel weer wordt opgeruimd. Een methode die werkt volgens Koelewijn, want er zijn al aardig wat aanvragen ingediend. Anders gezegd willen deze aanvragers zich best aan regels houden. Desondanks zullen er allicht ook mensen zijn die zomaar een vuur ontsteken. Zij kunnen dan verwachten dat er handhavend wordt opgetreden. Lastiger wordt het, zo weet Koelewijn, als het om een groep gaat. “Binnen een groep heeft niemand het gedaan. Toch kan je ook iets doen in de sfeer van groepsaansprakelijkheid. Al valt dat niet mee."