Sunshine Art bleek 'kat in de zak'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)

ZWOLLE/KAMPEN – Sunshine Art uit Kampen verkocht wereldwijd posters en werd gezien als 'een kasmachine'. Maar nog geen jaar na de verkoop ging het bedrijf in 2013 failliet. Twee kopende ondernemers menen dat een accountantskantoor een dubbelrol speelde bij die verkoop. Hen was verteld dat de omzet juist flink zou stijgen.

Sunshine Art verkocht vanaf de Installatieweg 6 wereldwijd posters. In mei 2013 ging het bedrijf failliet. In voorraad waren nog tussen de 18 en 22 miljoen posters, zo staat te lezen in een van de faillissementsverslagen. De inventarisatie ervan bleek een nachtmerrie voor de taxateur. “De posters lagen in pakketten van 100 in de schappen. Schap na schap, kast na kast, rij na rij – er kwam geen einde aan. Een vertegenwoordigster van de bank en een taxateur, die voor een inspectie kwamen, raakten verdwaald. Niet alleen was sprake van een enorme hoeveelheid posters, maar ook van grote voorraden achterkanten, linnen posters en zo mogelijk nog grotere hoeveelheden lijsten”, aldus de curator. Het bedrijf maakte in 2010 nog een winst na belasting van 139.000 euro. In 2012 was sprake van een verlies van 853.000 euro.

Zoveel anders werd het de kopers in 2012 nog voorgespiegeld, zo zeiden ze eerder deze maand bij de tuchtrechter voor accountants. De toekomst van Sunshine Art was rooskleurig en de directeur van het accountantskantoor dat hen begeleidde bij de koop schetste de onderneming als 'een kasmachine'. Maar binnen dit kantoor was bekend dat niet de toekomst geschetst werd met rode rozen, maar de cijfers in deze kleur geschreven moesten worden. De advocaten van de twee ondernemers verwezen naar een 'management-letter' van een van de accountants aan de directie van het te verkopen bedrijf een halfjaar voor de verkoop. “De klagers benadrukken dat hierin is opgenomen dat een verbetering van de slechte financiële situatie van het bedrijf binnen nu en het komende jaar niet valt te verwachten.” De kopende ondernemers hebben de twee accountants van het kantoor dat onder meer in Zwolle zetelt daarom voor de Accountantskamer gedaagd op verdenking van belangentegenstelling. Kort na de overname, al in september 2012, bleek al dat de rekeningen niet meer betaald konden worden.

De raadsvrouw van de beklaagde accountants meent dan hun rol bij de overname beperkt was. Het waren kantoorgenoten die klagers bijstonden. De kopers kregen advies van deskundigen die niet aan het kantoor verbonden waren. Een van de accountants bereidde de verkoop voor en dat is kopers ook gemeld. De jurist van het kantoor werd op nadrukkelijk verzoek van klagers ingezet. De directeur heeft de twee ondernemers slechts gewezen op de mogelijkheid het bedrijf te kopen. Verder gaat zijn rol niet. De afdelingen van het kantoor werkten ook duidelijk gescheiden van elkaar. Er vond onderling geen uitwisseling van informatie plaats. De informatie van de kopers was ook buiten het bedrijf opgeslagen en alleen voor betrokkenen opvraagbaar.

De accountant die de verkopers bijstond, voegde toe dat eind 2012 de onderneming er juist goed voor stond. In plaats van een verwachte omzet van 5 miljoen leek het eind dat jaar richting de 6,2 miljoen euro te gaan. De grote opdrachten liepen goed. Een contract met Disney zou in de loop van 2013 wel eindigen en het was inderdaad onzeker of die verlengd zou worden. Maar hij had eerder het idee dat het bedrijf voor een te lage prijs van de hand gedaan werd. Bij de eindonderhandelingen was hij niet betrokken.

Het faillissement was volgens de bestuurders uiteindelijk te wijten aan dalende omzetten en te hoge kosten. Zo zouden de huurlasten en personeelskosten te hoog zijn geweest. De miljoenen posters werden voor in totaal 123.000 euro geveild. Een doorstart bleek volgens de curator niet mogelijk. Kern van het betoog van de curator was dat de beeldrechten in handen waren van de vorige eigenaar. En zonder auteursrecht op al het beeldmateriaal was een doorstart niet mogelijk.

Over circa 10 weken bepaalt de tuchtrechter of de accountants iets te verwijten valt.