Hil Herweijer
Hil Herweijer

Notariskantoor Herweijer - An 'n slinger van den Iessel

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Geniet u er ook zo van om langs de IJssel te lopen? Het is helemaal een plaatje door de vele mooie antieke schepen die er liggen. Maar ook de beroepsvaart weet de weg naar Kampen te vinden. Tussen kerst en oud en nieuw liggen de schepen er weer rijen dik.

Kampen kent ook diverse havens voor pleziervaartuigen. Menig Kampenaar heeft daar zijn bootje liggen. Alhoewel ik “bootje” niet zo’n passend woord vind voor de mooie plezierjachten die er liggen. Een lust voor het oog.
Ons kantoor heeft kennis in huis voor het overdragen van schepen. Wij verzorgen regelmatig de overdracht van schepen uit de beroepsvaart. Deze schepen zijn verplicht teboekgesteld en kunnen niet anders dan via de notaris worden overgedragen.
Als je een plezierjacht wilt kopen of verkopen, heb je dan ook een notaris nodig? Bij schepen met een waterverplaatsing van minder dan 10m3 is er geen verplichte teboekstelling en kan de overdracht ook via onderhandse akte en zonder notaris plaatsvinden. Als er overigens geen terzake kundige scheepsmakelaar bij de koop of verkoop is betrokken, adviseer ik wel de akte door een notaris te laten opstellen. Het is vervelend als de transactie in het water valt. Ook al is er geen verplichting tot teboekstelling voor uw pleziervaartuig, soms kan het verstandig of onvermijdelijk zijn. Het kan bijvoorbeeld praktisch zijn als u een schip in aanbouw hee op een werf en de werf gaat failliet. Als u hypotheek wilt op uw schip is kadastrale teboekstelling altijd noodzakelijk.
Het kan ook nuttig zijn tegen diefstal (teboekstelling met aanbrengen van microdot). Je wilt toch niet graag de boot missen.


Ik wens u voor de rest van 2015 een veilige thuishaven in Kampen en voor 2016 behouden vaart.

Hil Herweijer
Notariskantoor Herweijer

Meeuwenweg 17
8261 VZ Kampen
Postadres: Postbus 331
8260 AH Kampen
Tel. 038 – 33 37 051
info@notarisherweijer.nl

www.notarisherweijer.nl